Bestrijding ongedierte en dierplagen

Heeft u overlast van ongedierte, zoals ratten, kakkerlakken of wespen? In het openbare gebied zorgen wij voor de bestrijding ervan. Is het op eigen terrein, in uw woning of tuin, dan dient u het zelf te laten bestrijden. Wel adviseren wij u graag over wat u het beste kunt doen. 

Meld het ons

Heeft u overlast in openbaar gebied? U kunt dit online melden of via de BuitenBeter app. U kunt ook persoonlijk contact met ons opnemen. 

Heeft u een huurwoning en is overlast in of aan uw woning? Neem dan contact op met uw woningcorporatie of uw huurbaas zodat zij een professioneel bedrijf kunnen inschakelen. 

Vleermuizen en steenmarters

Heeft u bij uw woning overlast van beschermde soorten zoals vleermuizen en steenmarters? Deze mag u niet zomaar bestrijden. Maar ook een eenvoudige huismus is beschermd. Meer informatie vindt u op vleermuizen en steenmarters.

Bijen

Een bijennest kunt u laten weghalen door een gediplomeerd imker. U kunt kiezen uit:

  • Wim Rijnart - 06-21678521.
  • Karin van Rosendaal - 06-22774477 (plaatsen: Heijningen, Fijnaart, Willemstad, Dintelmond, Oudemolen, Klundert, Tonnekreek, Standdaarbuiten en Noordhoek)

Wespen laat u bestrijden door een professioneel bedrijf.

Tips om overlast te voorkomen

Niemand zit te wachten op ongedierte. We geven graag tips om het te voorkomen.

  • Ruim afval op in gesloten metalen emmers en/of containers. Laat geen afval of vuilniszakken buiten staan.
  • Zorg voor een opgeruimd huis.
  • Laat takken en struiken de woning niet raken en snoei regelmatig, ruim het snoeihout op en voer het af. Tip: maak er, ergens beschut in uw tuin, een schuilplaats van voor de egel. De egel is een natuurlijk vijand van slakken, spinnen en zelfs (jonge) muizen.
  • Bewaar voedsel in gesloten bakken/potten, ook voedsel van huisdieren.
  • Voer geen vogels op plaatsen waar ratten bij kunnen en ruim het voer ’s avonds weer op als het niet gegeten is. Strooi geen vogelzaad, kippenvoer, brood voor eendjes en dergelijke op de grond. Denk ook aan het opruimen van de etensresten op uw terras.
  • Maak een volière ongedierteproof.
  • Composthopen kunnen ratten aantrekken, let dus goed op gaten en/of holen in de buurt en houd de composthoop vochtig voor een snelle compostering. Daarmee wordt het een onaantrekkelijke habitat voor bijvoorbeeld ratten.
  • Dicht kieren onder deuren, tuindeuren en schuurdeuren af door middel van een deurborstel.
  • Dicht scheuren, gaten en kieren af met weringspasta/weringskit of RVS gaas, met openingen van max. 5 mm. Plaats wespenbekjes voor open stootvoegen. Denk aan roosters voor ventilatiegaten. Wees u er bewust van dat een rat genoeg heeft aan een ruimte van slechts 1 cm (een muis zelfs 0,5 cm) om binnen te komen.
  • Verhelp rioolschade direct.
  • Ruim zolders en opslagplaatsen op.
  • Bladluis kan een kleverige substantie afscheiden, maar is niet schadelijk. Hier wordt dan ook in principe niets aan gedaan. Verwijder de kleverige substantie (op bijvoorbeeld auto’s) eenvoudig met een (lauw)warm sopje.

De komst van exotisch ongedierte

Door klimaatverandering en de gemiddeld hoger temperaturen ontwikkelen ongedierte, zoals insecten, zich steeds beter in ons klimaat. Belangrijk is om te voorkomen dat de ‘invasieve exoten’, zoals ze heten, zich hier prettig gaan voelen en zich definitief vestigen.

Als gemeente richten we onze openbare ruimte, daar waar het kan, steeds groener en diverser in door het aanpassen van ons maaibeheer en het creëren van kruidenrijk en bloemrijkgras en de aanplant van bollen en bloeiende vaste planten. Meer groen geeft meer schaduw en verdamping en beperkt zo de gemiddelde opwarming; alle kleine beetjes helpen. Ook u kunt hierbij helpen, onder andere dus door meer groen in uw tuin, maar denk ook aan het bieden van ruimte aan natuurlijke vijanden zoals bijvoorbeeld de egel. Ook sluipwespen en vogels zijn van groot belang in het Nederlandse ecosysteem. Overweeg daarom het ophangen van nestkasten en insectenhotels in uw tuin. 

Een groene tuin; een gezonde tuin!

Meer informatie over dierplagen

Voor meer informatie over ongedierte kunt u contact opnemen met Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), 0317-419660 of een kijkje nemen op hun website www.kad.nl