15 euro om je paspoort thuis te laten bezorgen: hoe zit dat?

Geplaatst: 15-11-2017

Je kunt er in de loop van 2018 mogelijk voor kiezen om je paspoort of ID-kaart niet meer zelf op te halen, maar thuis of op het werk te laten bezorgen. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een voorstel aan de gemeenteraad. Je betaalt voor deze speciale service in de gemeente Moerdijk 15 euro. Dat is aanzienlijk meer dan in de meeste andere gemeenten. Hoe zit dat nou precies?

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om een keuzemogelijkheid. Je kunt natuurlijk ook nog steeds zelf je paspoort op het gemeentehuis ophalen. Dan betaal je geen extra kosten bovenop het standaardbedrag van € 64,75 (paspoort voor een volwassenen vanaf 18 jaar).

Praktisch en veilig

Thuis of op het werk laten bezorgen is dus het alternatief. Best praktisch in een gemeente als Moerdijk, toch qua oppervlakte een grootste van Nederland. Bespaart je immers een extra ritje naar het gemeentehuis. En het is volkomen veilig, want er wordt een strikte procedure gevolgd.

Gemeenteraad: prijskaartje van 15 euro

Veel gemeenten hanteren voor deze bezorgservice het bedrag van € 4,95; dat is de landelijke richtlijn. Het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk wilde dit voorbeeld volgen. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft echter in een amendement uitgesproken uit te willen gaan van een meer kostendekkend tarief van € 15.

Mooie service

Het is een goede uitbreiding van de dienstverlening, een mooie service die het voor de inwoners van Moerdijk makkelijker maakt. Wat blijft is de mogelijkheid om je reisdocument  zelf af te halen.