De eikenprocessierups: hoe houden we ‘m weg?

Geplaatst: 3-5-2022

Vorig jaar zorgde de eikenprocessierups landelijk voor veel overlast. Om ervoor te zorgen dat we dit voorjaar deze overlast zoveel mogelijk kunnen beperken neemt de gemeente Moerdijk de nodige voorzorgsmaatregelen.

Alle eiken die gevoelig zijn voor eikenprocessierupsen spuiten we preventief. Hiervoor gebruiken we een biologisch middel dat het best werkt zodra er blad aan de bomen zit. Daarom starten we hiermee rond eind april of begin mei. 

Aaltjes tegen rupsen 

Daarnaast bestrijden we bij zo’n 445 eiken in Willemstad met nematoden. Nematoden zijn kleine aaltjes die van nature in Nederland in de bodem leven. Ze dringen de rupsen binnen, waardoor die sterven. Met die nematoden deden we vorig jaar in Willemstad een proef op zo’n 50 eiken en dat is goed bevallen, vandaar dat we dit jaar de methode op meer bomen toepassen. 

Voorkomen is beter 

Waar het kan, passen we de omgeving van de eiken aan. Dit doen we het hele jaar door. We zaaien bijvoorbeeld scherm- en vlinderbloemige planten en hangen nestkasten op. Zo zorgen we ervoor dat natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals kool- en pimpelmezen maar ook sluipwespen en gaasvliegen, zich er thuis voelen.  

Heeft u vragen over de eikenprocessierups? Kijk dan eens bij onze veelgestelde vragen.