27 sollicitanten voor burgemeester Moerdijk

Geplaatst: 17-2-2021

Dit jaar stopt burgemeester Jac Klijs. De gemeenteraad van Moerdijk is dus op zoek naar een nieuwe burgemeester. Op 9 februari 2021 sloot de inschrijftermijn. De provincie maakte vandaag bekend dat er 27 sollicitanten zijn.

5 vrouwen en 22 mannen

Het gaat om 5 vrouwen en 22 mannen. 23 sollicitanten zijn (oud-)burgemeester, (oud-) wethouder of hebben een politieke functie. 4 sollicitanten zijn afkomstig uit de vrije beroepen of de particuliere sector. Zij combineren hun hoofdfunctie veelal met een of meerdere politiek-bestuurlijke nevenfuncties

Commissaris van de koning

Op 12 januari kreeg de commissaris van de koning de profielschets aangeboden tijdens een extra raadsvergadering. Op 19 januari is de vacature in de Staatscourant gepubliceerd en het zoeken gestart. De commissaris van de Koning doet - op basis van geschiktheid - een voorselectie van kandidaten, al krijgt de vertrouwenscommissie alle sollicitatiebrieven te zien. En mogen ze hier zelf kandidaten aan toevoegen of gemotiveerd laten afvallen. Bij de selectie van de kandidaten houdt de vertrouwenscommissie zich aan de profielschets die is opgesteld door de gemeenteraad. 

Vertrouwenscommissie

De gemeenteraad heeft een vertrouwenscommissie samengesteld. Die voert de gesprekken met kandidaten. Bert Schreuders is als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, voorzitter van de vertrouwenscommissie. Die bestaat verder uit alle fractievoorzitter, griffier en adviseurs (gemeentesecretaris en wethouder).

Vervolg

Eind april stelt de gemeenteraad in een besloten raadsvergadering de eerste en tweede voorkeurskandidaat vast. Direct aansluitend volgt een openbare vergadering, waarin de raad bekendmaakt wie wordt voorgedragen. Die aanbeveling gaat naar de minister. Na een gesprek met de minister en de nodige onderzoeken volgt de benoeming. De Koning moet die bekrachtigen. Als het Koninklijk Besluit binnen is, is de benoeming formeel een feit. Vervolgens wordt de nieuwe burgemeester tijdens een bijzondere en feestelijke raadsvergadering geïnstalleerd en door de commissaris van de Koning beëindigd. De gemeenteraad hoopt dat dit medio juni het geval is. Wethouder Schoneveld zal vanaf 1 juni tot aan de installatie van de nieuwe burgemeester de honneurs waarnemen.