Opleveringsfeest starterswoningen Zomervlinder Standdaarbuiten

Geplaatst: 14-11-2012

Vrijdag 16 november van 16.00 uur tot 18.00 uur is er een opleveringsfeest voor de bewoners van de starterswoningen aan de Zomervlinder in Standdaarbuiten. Dit is een bijzonder moment voor startersvereniging ‘De Zomervlinder’.

De startersvereniging is lang bezig geweest met alle voorbereidingen van dit bijzondere woningbouwproject in Standdaarbuiten.

Ontwikkelen eigen woningen

De tien starterswoningen in Standdaarbuiten zijn samen met de buren ontwikkeld. In groepsverband hebben zij zelf bepaald wat en hoe ze wilden gaan bouwen. De keuzevrijheid van de kopers stond hierbij centraal. De bewoners hebben deze woningen ontwikkeld in Collectief Particulier Opdrachtgeversschap (CPO). Hierdoor waren zij in staat om hun eigen woning te bouwen tegen kostprijs.
Bouwen in eigen beheer is een manier van bouwen waarbij meerdere particulieren samen opereren en zelf bepalen met welke partijen zij de woning realiseren. De keuze van de architect en aannemer wordt door het collectief bepaald. De toekomstige bewoners zijn hierbij niet alleen afnemer, maar ook opdrachtgever en ontwikkelaar voor hun woning. Deze aanpak heeft een aantal voordelen. Met bouwen in eigen beheer kunnen mensen samen met anderen een woning geheel naar eigen wens en behoefte realiseren. Ook biedt het meer keuzevrijheid en is het vaak goedkoper dan het kopen van een kant en klare woning. De organisatie BIEB Advies (Bureau Bouwen in Eigen Beheer) uit Eindhoven heeft het collectief begeleid bij het hele proces.

Vlinderbuurt

De bouw van de starterswoningen in Standdaarbuiten is mogelijk gemaakt, omdat de gemeente Moerdijk grond beschikbaar heeft gesteld in het plan Vlinderbuurt. Bernardus Wonen heeft de startersvereniging ondersteund door de kosten die al gemaakt moesten worden, gedeeltelijk voor te financieren.

Meer informatie over dit project is te vinden op de projectpagina Vuurvlinder.

Projecten