Column burgemeester Klijs - Gewoon...werken

Geplaatst: 14-9-2017

Nieuwsbericht afbeelding

Veel mensen hebben het filmpje op Facebook gezien en ik ben op allerlei manieren gefeliciteerd: op 4 september ben ik officieel herbenoemd als burgemeester. Hoewel ik uit ervaring al wist hoezeer mensen hier met elkaar meeleven en hoe hartverwarmend de vele reacties zijn hebben de vele felicitaties en gelukwensen me ook nu weer positief verrast. Mijn hartelijke dank daarvoor.


Ik ben ook erg gelukkig met de voortzetting van mijn burgemeesterschap hier. We leven in een spannende, complexe, warme, soms veeleisende, soms heerlijk Brabants gemakkelijke gemeente waar we trots op mogen zijn. Dat zeg ik regelmatig en ik blijf het de komende zes jaar zeggen. Natuurlijk, er is veel te verbeteren. Sterker nog, er is altíjd wat te verbeteren. Dat hoort bij werken voor een gemeente. Het werk aan woonplaatsen waar mensen zich veilig en thuis kunnen voelen is nooit af. Ook een gemeente is een bedrijf dat steeds doorgaat en dat met gevoel voor dienstverlening en een kritisch oog op kosten moet werken. Een bedrijf dat steeds de vinger aan de pols moet houden: liggen we nog op koers, doen we het goed?

De verslaggever van het Facebookfilmpje vroeg me wat ik de komende zes jaar ging doen. "Gewoon, werken", was mijn eerste reactie en het is natuurlijk ook onmogelijk om alles op te noemen. Maar, zoals ik al schreef: ik wil dat mensen zich thuis en veilig kunnen voelen. Veiligheid is ook komende jaren absoluut topprioriteit. De veiligheid op het industrieterrein én persoonlijke veiligheid. Weten dat en hoé je jezelf kunt redden. Of het nu bij een groot incident of een situatie thuis is: zelfredzaamheid en jezelf goed voorbereiden kunnen levensreddend zijn. Daarom introduceren we deze maand het zogeheten zelfredzaamheidsplan voor alle bedrijven op het Zeehaven- en Industrieterrein. Dit stappenplan helpt overheid, bedrijven en hulpdiensten om voorbereid te zijn bij eventuele incidenten. Zodat werknemers weten wat hen te doen staat. In oktober komt voor inwoners de Pop-upstore Veiligheid naar ons toe. Deze tijdelijke 'winkel' is leerzaam en confronterend: je kunt dan bijvoorbeeld door virtual reality ervaren wat het betekent om in dikke rook te belanden.

Ik ga dat experiment zeker doen en wie weet zien we elkaar nog!