Column burgemeester Klijs - Je hebt een stem. Gebruik ‘m!

Geplaatst: 15-3-2019

Nieuwsbericht afbeelding

In 1883 vond de Hoge Raad dat ze het niet mocht: stemmen. Immers, ze was een vrouw, Aletta Jacobs. In de jaren erna komt de discussie over stemrecht voor vrouwen mondjesmaat op gang: “De vrouw klopt niet alleen aan de deur van het stemlokaal om iets te halen”, zegt de Vereening voor Vrouwenkiesrecht, “Zij brengt ook nieuw inzicht mee”. In 1919 is het dan eindelijk echt zo ver: ook vrouwen krijgen kiesrecht.

Kortom, dit jaar hebben we 100 jaar stemrecht. “Vier je stem”, is dan ook het motto van de campagne die de Tweede Kamer heeft ingezet. De campagne is bedoeld om u op te roepen om woensdag de 20e te gaan stemmen, te gaan kiezen. Daar sta ik natuurlijk vierkant achter. We hebben een stem, we hebben een keuze, letterlijk en figuurlijk.

Je kunt kiezen. Kiezen om te gaan kiezen, of niet. Je kunt kiezen. Voor diegene van wie u denkt dat hij of zij uw belangen het beste kan behartigen. Die keuze heeft niet iedereen. Ik heb het eerder al eens gezegd: nog geen 4000 kilometer verderop, binnen drie á vier uur vliegen, heb je geen keuze.

Nu kan ik me wel voorstellen dat Provinciale Staten en Waterschappen ver weg lijken van het dagelijks leven. Toch zijn ze dichterbij dan u denkt. De Provinciale Staten beslist over zaken waar een gemeente niet over mag beslissen, en waar het landelijke bestuur niet over gaat beslissen. Het kan dus toch zomaar gaan over die ene weg bij u in de buurt. Waterschappen beheren dijken, zorgen voor waterzuivering. Overstromen we, hebben we zuiver kraanwater. Dat gaat ook over ons, onze huishoudingen. 

En voor wié u dan moet kiezen? Daar kan ik natuurlijk geen antwoord op geven. Wel kan ik zeggen dat er meer dan genoeg informatie te vinden is om een goede keuze te kunnen maken. Neem, laten we zeggen, een half uur de moeite en kijk eens rond op de websites van Provinciale Staten (www.brabant.nl) en Waterschap Brabantse Delta (www.brabantsedelta.nl). Maak uw keuze, u hééft iets te kiezen. Die stem mogen we zeker vieren.