Column wethouder Eef Schoneveld: De ogen en oren van Moerdijk

Geplaatst: 8-3-2016

Een oudere vrouw die als gevolg van lichamelijke klachten niet meer de trap op kon en daarom door haar man met kunst en vliegwerk naar boven geholpen moest worden. Een vrouw op leeftijd die er niet meer in slaagde om haar leven op orde te krijgen, getuige de chaos waarin haar huis verkeerde.

Het zijn twee willekeurige voorbeelden van wat de vrijwilligers van ons Samen is Wijs-project tegenkomen in de huisbezoeken die ze afleggen. Samen is Wijs is een succesvol Moerdijks initiatief waarbij we proberen welzijn, gezondheid en zelfredzaamheid van onze ouderen te bevorderen. Tweemaal per jaar sturen we alle inwoners van Moerdijk die in de betreffende periode 75 jaar worden én de 55-plussers die kortgeleden hun partner hebben verloren een brief waarin we aanbieden om op huisbezoek te komen. Vorige maand startten we alweer de negende ronde van dit project, en tot nu toe hebben onze vrijwilligers 438 ouderen bezocht.   

Die bezoeken worden erg op prijs gesteld, blijkt uit respons en evaluaties. Daarmee is het een geweldig voorbeeld van een initiatief dat met een eenvoudige aanpak doeltreffend werkt. Geen bureaucratie bijvoorbeeld, want er is geen overleg tussen tien organisaties nodig om in actie te komen. En ook geen zakken vol met geld, want Samen is Wijs voeren we praktisch kosteloos uit.

Als het aan mij ligt bouwen we dit project waar mogelijk verder uit. Want Samen is Wijs biedt iets heel moois en concreets in een wereld waarin de formele zorg (zoals we die als vanouds kennen) wat terug stapt, en de ondersteuning van bijvoorbeeld mantelzorgers en omgeving steeds belangrijker wordt.    

Ik noem de vrijwilligers van Samen is Wijs ook wel de ogen en oren van Moerdijk. Zij signaleren immers bij die kwetsbare, groeiende groep Moerdijkers, of ze het nog op eigen kracht redden. En ook al gaat dat soms prima, alleen al het feit dat deze inwoners gewoon even hun persoonlijke verhaal kunnen vertellen wordt door de meesten enorm op prijs gesteld. Blijkt dat ze het toch niet meer zelf kunnen, dan verwijzen de vrijwilligers hen door naar de juiste instanties.

Maar wat ze uiteindelijk ook doen: altijd is het een eerste stap op weg naar zo optimaal mogelijk welzijn, waarbij we uitgaan van ieders eigen kracht. Alleen al daarom hoop ik dat we met deze aanpak kunnen doorgaan, én wie weet verder uitbouwen!

Zelf interesse in een huisbezoek, of kent u iemand die er behoefte aan zou kunnen hebben? Coördinator is Anne-Marie Spaninks: 06 212 98 621.