Blik mag voortaan bij plastic afval

Geplaatst: 11-1-2021

Voortaan mag ook blik (zoals colablikjes, soepblikken, bierdopjes) bij het plastic afval. In de AfvalWijzer heet het nu ‘Plastic, blik en drankenkartons’. Tot nu toe moest blik nog bij restafval, maar op de nieuwe manier kan ook blik beter gerecycled worden en wordt de hoeveelheid restafval weer wat kleiner.

Blik recyclen

“Als we blik niet meer bij het restafval hoeven te stoppen maar bij het plastic, kunnen we het beter recyclen”, legt wethouder Jack van Dorst uit. “Blik is net als bijvoorbeeld glas een grondstof die steeds opnieuw gebruikt kan worden. Overigens werd het blik er uiteindelijk bij de verwerking van het restafval ook uitgehaald. Maar doordat we het vanaf 1 januari niet meer bij het restafval stoppen kan de afvalverwerker het eenvoudiger verwerken en recyclen. En zo hebben we ook nog eens minder restafval.”

Wil je weten wat blikafval precies is, of juist niet, kijk dan in de AfvalWijzer bij Scheidingsinformatie. 

Met elkaar maken we plastic, blik en drankenkartons recycleklaar!

Een verpakking hoef je niet schoon aan te bieden, maar wel leeg, en los van elkaar. Knijp of lepel je verpakking dus goed leeg, omspoelen is niet nodig. En prop geen plastic verpakking in een leeg conservenblikje. Hoe meer en hoe beter je inzamelt, hoe meer verpakkingen gerecycled kunnen worden.

Jij scheidt je afval. En dan…