Campagne ‘NIX zonder ID’, hoe zit dat in Moerdijk?

Geplaatst: 31-8-2017

Van 7-14 september 2017 is de landelijke themaweek ‘NIX zonder ID’ over het naleven van de leeftijdsgrens voor alcohol en tabak. Dat zo’n themaweek nodig is blijkt uit de cijfers. In de gemeente Moerdijk slaagt 43% van de jongeren onder de 18 jaar erin om alcohol te kopen. Wij gingen in gesprek met de toezichthouder Drank en Horeca bij de gemeente Moerdijk. Hij bezoekt alcoholverstrekkers met zijn collega’s. Hij checkt onder andere de naleving van de leeftijdsgrens en geeft adviezen. Wat vindt hij belangrijk?

“Wij helpen bij het naleven van de leeftijdsgrens”

Toezichthouders Drank en Horeca delen geen boetes uit voor hun plezier, maar om verstrekkers van alcohol en tabak te helpen bij het naleven van de leeftijdsgrens. “We gaan met verstrekkers in gesprek, geven tips en wijzen op landelijke campagnes zoals NIX zonder ID.” Deze vragen komen vaak na een controle, bijvoorbeeld bij verenigingen. “Verenigingen kennen de regels soms niet. Dit is geen onwil, maar komt bijvoorbeeld door een bestuurswisseling. Daarom is frequente controle zo belangrijk. Wij helpen de vereniging dan: we leggen de regels uit en denken mee over de uitvoering.

“Is die leeftijdsgrens wel zo belangrijk? Vroeger was dat allemaal geen probleem”

Is al die aandacht voor het naleven van de leeftijdsgrens echt nodig? Hij denkt van wel. “Veel verstrekkers hebben hun eigen jeugd nog in gedachten, toen alles mocht en kon. Maar er is veel veranderd. Niet alleen de wetgeving, maar ook het alcoholgebruik. Jongeren drinken vaker sterke drank en er zijn meer extreme gevallen van alcoholmisbruik. Deze situaties voorkom je door samen te werken: de gemeente, ondernemers en verenigingen, maar ook ouders en jongeren zelf.”

“De huidige wet is lastig”

Hij begrijpt dat de huidige wetgeving lastig is voor verstrekkers. “De wet is gericht op verstrekkers die de fout in gaan. Tijdens controles zie ik hoe moeilijk het is om leeftijd in te schatten. Ook als iemand een drankje doorgeeft aan een minderjarige, is de verstrekker verantwoordelijk.” Gelukkig wordt de wet misschien aangepast waardoor de zogenoemde ‘wederverstrekker’ strafbaar wordt. “Pas dan kun je echt tegen wederverstrekkers optreden.”

“Ondernemers zijn niet blij als je hun zaak komt controleren”

Wat Hij soms lastig vindt aan zijn werk, is dat hij altijd tussen twee vuren in zit. “Als toezichthouder doe je het nooit goed. Ondernemers zijn niet blij als je hun zaak komt controleren. En terwijl de ene ouder het fijn vindt dat hun kind geen alcohol mee krijgt, vinden andere ouders dat we ons er niet mee moeten bemoeien.” Toch krijgt hij veel energie van zijn werk. “Ook al doen we niet alles goed, we doen ons best. Van elke inwoner of ondernemer die ik kan helpen, krijg ik positieve energie. En dan is mijn werkdag geslaagd.”

“De jeugd van nu weet straks niet beter”

Het is een kwestie van tijd tot ‘NIX18’ de norm is. “De jeugd die nu opgroeit, weet straks niet beter. In Amerika is het ook normaal dat je pas vanaf 21 jaar mag drinken.” Tot die tijd blijft hij de verstrekkers ondersteunen waar nodig. En investeren in zijn wens voor de toekomst van de gemeente Moerdijk: “Een prettige samenwerking tussen overheidsinstanties, samenwerkingspartners, (horeca)ondernemers en inwoners.”