Carnaval 2021: klein en online

Geplaatst: 10-2-2021

Bijna een jaar geleden – net na de carnaval – werd duidelijk dat het coronavirus ook Zuid-Limburg en Brabant had bereikt. De sporen van carnaval waren nog zichtbaar in het straatbeeld. Er kwamen strenge maatregelen, een intelligente lockdown en de ziekenhuizen raakten overbelast. We konden ons toen niet voorstellen dat een jaar later het coronavirus ons leven nog zo zou beheersen. En daarmee roet in het eten zou gooien van carnaval 2021. Vanwege de lockdown en de sluiting van de horeca kan carnaval niet gevierd worden zoals we dat gewend zijn: geen feesten, optochten, dweilorkesten, straatcarnaval en volle cafés.

Creatieve online-evenementen

Vieren we dan helemaal geen carnaval dit jaar? Bij de echte carnaval-liefhebbers zit carnaval in het hart en stroomt het door de aderen. Carnaval bestaat. Maar dit jaar moeten we het wel anders doen. Vanwege de besmettelijkheid van het coronavirus moeten we het aantal contacten immers beperken en afstand houden. 

Veel carnavalsverenigingen en horeca zijn hier inmiddels op een creatieve manier op ingesprongen. Zij organiseren een variëteit aan online-evenementen waarbij iedereen thuis veilig mee kan doen, om zo toch de carnavalssfeer te proeven. Ook Omroep Brabant heeft - als echte carnavalszender - diverse online evenementen en tv-programma’s. Alle online-evenementen en tv-programma’s hebben één doel: op een veilige wijze het feest van verbroedering te vieren, zodat we in 2022 weer ‘heel normaal’ carnaval kunnen vieren. We gaan ervan uit dat iedereen óók tijdens de thuisbeleving van carnaval, het dringende advies met betrekking tot gastenaantal opvolgt. Hoe beter we de regels naleven, hoe eerder we in 2022 weer normaal Carnaval kunnen vieren. Wij wensen iedereen ook dit jaar een mooie carnavalstijd.