Column burgemeester Jac Klijs - Stem kwijt?

Geplaatst: 8-3-2017

Terwijl ik dit schrijf zitten we midden in dé jaarlijkse vier, of voor echt verstokte vierders: vijf, dagen zonder nieuws. Dagen van onbekommerd hossen en meegalmen tot je geen stem meer hebt. ’s Morgens vroeg op de pleinen de geur van verschraald bier. De grootste zorg is misschien wel waar je je portemonnee moet laten in die nieuwe outfit, in welke kroeg je vrienden beland zijn en hoe laat je bij welke optocht kan zijn.

Onbezorgd verdwijn je in de bubbel die carnaval heet en die lichtjaren ver van nieuws en aardse zaken als verkiezingen verwijderd lijkt. Lijkt, want in de verschillende optochten die ik zag kwamen toch ook heel wat politieke thema's voorbij. Van verwijzingen naar Trump en vrolijke spot met Nederlandse politici tot verdekte maar duidelijke kritiek op gemeentelijk of landelijk beleid. Ook in deze meerdaagse pleziermarathon schemert begaanheid met ons land door. Gelukkig maar, want woensdag 15 maart zijn 'de verkiezingen' al.

Hét moment per vier jaar om duidelijk te maken welke partij uw stem krijgt, welke koers uw voorkeur heeft. Maak gebruik van dat stemrecht, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Zoals ik ook tegen degenen zeg die voor het eerst mogen stemmen: ben trots op dit recht, gebruik het. Het lijkt voor ons zo vanzelfsprekend, maar binnen vier uur vliegen hiervandaan is het al niet zo vanzelfsprekend meer.

Nu weet ik ook wel: het draait niet alleen om 'gelukkig, ik heb het recht’, of de vraag 'op wie moet ik stemmen'. Kiezen, stemmen, gaat ook om vertrouwen. Vertrouwen in de politiek. In dat wat politici zeggen dat gaat gebeuren, ook werkelijk gaat gebeuren. Of de vele beloftes en wensen ook waargemaakt worden. Maar als je samen ergens heen wilt moet je soms water bij de wijn doen. Soms gaan dingen dan toch net iets anders dan u hoopte. Dat is democratie. Maar met uw stem er bij is wel duidelijk waar u heen wilt, wat uw voorkeur heeft. Dus…ook al bent u nu even uw stem kwijt: ga 15 maart toch maar naar de stembus. Laat uw stem meetellen en kom naar een van de vele stembureaus in onze gemeente. Tot dan!