Column burgemeester Jac Klijs - Een recht dat eigenlijk een plicht is

Geplaatst: 17-1-2018

Een plicht om van het recht gebruik te maken. Ik zei het vorig jaar bij de landelijke verkiezingen en ik zeg het nu bij de gemeenteraadsverkiezingen. In dit land heb je, letterlijk en figuurlijk, een stem. Het recht om te stemmen. Dat vinden wij hier heel normaal. Maar die vrijheid, dat recht, is lang niet overal zo gewoon. Dat mogen we ons best realiseren. Dus, 21 maart aanstaande: laat die stem, úw stem, ook tellen.

Natuurlijk kan ik me voorstellen dat je niet altijd het idee hebt dat je stem echt invloed heeft. Op, bijzonder detail, 21 maart 2016 bereikten we officieel het inwonertal van 17 miljoen mensen. Waarvan er ongeveer 13 miljoen kiesgerechtigd zijn. ‘Wat maakt mijn stem dan nog uit’, denkt de pessimist misschien. De optimist bedenkt: ‘Wauw, zo veel stemmen, die tellen juíst’. Je begrijpt: ik voel me het beste thuis bij de optimisten.

Nog een belangrijke reden om ook nu weer te gaan stemmen: het gaat om de gemeenteraad. De hoogste macht van de gemeente. De gemeenteraad bepaalt hoe het geld verdeeld wordt, waar het aan besteed wordt. Ze neemt beslissingen die je direct voelt in jouw dorp, jouw stad, jouw wijk. Beslissingen over verkeersveiligheid, over afval, subsidies, woningbouw, zorg, onderwijs en noem maar op. Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor dagelijks bestuur, openbare orde en veiligheid. Samen met de wethouders moet ik er voor zorgen dat dat wat de raad bepaalt, ook uitgevoerd wordt. Daar zijn ook alle ambtenaren voor in touw. De gemeenteraad heeft als taak te controleren of wij de afspraken die we met z’n allen gemaakt hebben, ook netjes en tijdig nakomen. Of het geld ook werkelijk op de afgesproken plekken belandt.

Kortom, de gemeenteraad heeft invloed op hoe jij het leven in Moerdijk ervaart. Ze neemt beslissingen die mede bepalen of jij je thuis voelt in Moerdijk. Hoe het leven in Moerdijk voor jou is. Meer dan de moeite waard om je te verdiepen in alle verkiezingsprogramma’s en op 21 maart naar één van de stemlokalen te komen.