Column burgemeester Jac Klijs: Inbraak is inbreuk

Geplaatst: 26-8-2015

Het gemiddelde schadebedrag van een inbraak bedraagt ongeveer €4.600. Maar dat is alleen nog de schade in geld. De impact van een inbraak is nog veel groter als je ook denkt aan het ongemak, de stress en onzekerheid en de administratieve rompslomp die zo’n harde inbreuk op je privacy met zich meebrengt.

Het aantal inbraken is nu, net over de helft van het jaar, in onze gemeente verdubbeld ten opzichte van 2014. Een pijnlijke en kwalijke zaak. Juist omdat we, zoals u weet, veiligheid in alle vormen hoog op de agenda hebben staan. Veiligheid als het gaat over het voorkomen van incidenten bij bedrijven, maar ook de veiligheid in de wijken en op straat. Dat kunnen we niet alleen en gelukkig zijn er ook al heel wat inwoners aan de slag gegaan in Buurtpreventieteams, ondersteund door de gemeente. Dat werpt zijn vruchten af. We worden ons er beter van bewust hoe makkelijk we het inbrekers soms maken. In goed vertrouwen laten we bijvoorbeeld de achterdeur open als we even snel een boodschapje gaan doen of even naar buren lopen. Voor een inbreker is dat ‘even’ precies voldoende.

Dit neemt niet weg dat ik ongerust ben en blijf over de stijging van de inbraakcijfers. Het lijkt me erg teleurstellend voor degenen die zich zo actief verenigd hebben in buurtteams, het is geen prettig gevoel voor degenen die nu van welverdiende vakanties genieten en het is niet fijn voor degenen die thuis blijven. We willen allemaal prettig wonen, in goede sfeer en met het gevoel veilig te zijn.

Daarom zetten we nu in op het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). U krijgt binnenkort een brief, of misschien heeft u de brief al gehad, met het aanbod om uw huis te laten nalopen op zwakke punten als het gaat om inbreken. Gratis. De inspectie levert u een overzicht op van maatregelen die u kunt nemen om uw huis van het Politiekeurmerk Veilig Wonen te voorzien. Huizen met het keurmerk zijn een stuk minder aantrekkelijk voor inbrekers, zo blijkt: als een woning het Politiekeurmerk heeft neemt de kans op een inbraak met 50% tot 95% af.