Column burgemeester Jac Klijs - Kritische mensen

Geplaatst: 24-5-2017

Allereerst nog bedankt: de voordracht voor een volgende periode heeft heel wat likes en hartverwarmende berichten losgemaakt. Op Facebook, maar ook in gesprekken. Positieve reacties, ik heb het al eens eerder gezegd, bevestigen dat je op de goede weg zit. Dat heeft ieder mens nodig, in welke functie of situatie dan ook. Ik heb daarbij óók het geluk van kritische mensen om me heen.

Toen ik mijn werk hier begon wist ik dat ik in een soms gecompliceerde, maar in elk geval heel gevarieerde functie stapte. Om een paar voorbeelden te geven van mijn week: een gesprek gehouden met de GGD en aanwezige journalisten over het gezondheidsonderzoek; op bezoek bij een echtpaar dat drie jaar langer getrouwd is dan ik leef (ik durf mezelf jong te vinden maar 65 jaar getrouwd zijn is echt bewonderenswaardig lang  - respect daarvoor); tussendoor een filmpje opnemen om O’G3NE succes te wensen; overleg met twee collega-bestuurders over veiligheid rondom het spoor; overleg over de horeca in Willemstad; de voortgang van de Havenstrategie bespreken en om tafel met het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst. Gesprekken met positieve reacties én met kritische geluiden.

Het deed me weer even denken aan het begin. Eén van de vragen die ik in 2011 kreeg was wat ik van andere mensen verwachtte? Ik heb toen gezegd: tegengas, een kritische blik. Ik heb graag kritische mensen om me heen. Want kritiek is me óók welkom. Het helpt mij, ons, om suggesties, ideeën en alternatieven voor plannen voorgelegd te krijgen. Niet alles kan, natuurlijk niet. Om de wet kunnen we niet heen…maar om u wíllen we niet heen. Ook in mijn woordje bij het nieuwe jaar heb ik opgeroepen om uw mening te geven. Dat leverde enkele reacties op Facebook op en een brief. En gelukkig, merk ik, weten we elkaar steeds beter te vinden. Bijvoorbeeld tijdens informatie- of dorpsavonden. Momenten waarop we niet alleen te horen krijgen hoe het niet moet, maar steeds vaker ook hoe het wél zou kunnen.
Kritische mensen. Ik geef ze een like.

PS: over kritiek gesproken…heeft u zich al aangemeld voor de Buurtcheck? Deze week beginnen we onze rondes weer. Loopt u mee?