Column burgemeester Jac Klijs - Waardering

Geplaatst: 31-5-2016

Waardering. Dat is voor mij een van dé woorden voor afgelopen periode. Op 26 april heb ik, samen met de wethouders, maar liefst 25 lintjes, ofwel: Koninklijke Onderscheidingen, mogen uitreiken. Het was in meerdere opzichten een heel bijzondere dag. Het was de eerste dag waarop ik, sinds het overlijden van mijn echtgenote Hetty, de ambtsketting weer heb omgehangen en aan de slag ben gegaan.

Het was een stap naar de volgende fase van een emotionele, intense periode. Ik ben daarin enorm gesterkt door de grote belangstelling van veel mensen, met warme woorden, goede wensen en lieve gebaren. Zo veel zelfs dat het onmogelijk is om iedereen daarvoor persoonlijk te bedanken, maar weet dat het me diep geraakt heeft en dat het een opsteker voor me is. Ik voelde oprechte interesse, medeleven en waardering doorklinken in dat alles.

Mede daardoor werd die 26e april zo mooi als hij moest zijn. Het uitreiken van de onderscheidingen is wat mij betreft een van de leukste en meest bijzondere van mijn taken. In deze feestelijke gelegenheid komen saamhorigheid, medemenselijkheid én inderdaad: waardering, tot uiting. Mensen die hun inzet vaak als heel 'gewoon' beschouwen, worden volledig verrast en in een dik verdiend zonnetje gezet. Ze zijn verrast door de onderscheiding en verrast door de aandacht en erkenning van degenen die hen hebben aangemeld. Verrast door de vrienden, familie en andere bekenden die oog hebben voor die jarenlange inzet. Mensen die het belang daarvan zien en die hun waardering daarvoor uiten. Door dankjewel te zeggen en door de moeite te nemen om een aanvraag voor de Koninklijke Onderscheiding te doen.

Daarom de titel ‘waardering’ voor deze column. Ergens weten we het wel, maar de afgelopen periode werd het me weer eens extra duidelijk: waardering ráákt je. Waardering, of dat nu is met een uitgesproken, zichtbare of voelbare klop op de schouder of door een Koninklijke Onderscheiding, maakt dat je doorgaat, dat je weer even weet waarvoor je het doet. Ik hoop daarom dat we ook volgend jaar weer heel wat plaatsgenoten kunnen verrassen!