Column wethouder Eef Schoneveld: Besluit over zwemmen in Moerdijk op 9 juli

Geplaatst: 6-7-2015

Handtekeningenacties, Facebookberichten, een drukbezochte manifestatie bij het gemeentehuis, vragen, discussies, meningen en vooral veel emoties omgeven de zwembadenkwestie. En terecht. Zwemmen is elkaar ontmoeten, zwemmen is serieuze (top)sport, zwemmen kan voor iemand revalidatie zijn, zwemmen is veiligheidsleer: nagenoeg elk kind leert zwemmen, zwemmen is nostalgie, zwemmen is onbekommerd spetteren en spelen, zwemmen is een gezinsuitje in warme zomers.

Logisch dat het idee om zwembaden te sluiten veel reacties oproept. En net zo logisch is het idee dat zwemmen in onze gemeente mogelijk moet blijven. Maar hoe veel mag dat kosten? Het is onze verantwoordelijkheid als college om zorgvuldig om te gaan met gemeenschapsgeld.  Aan de andere kant is het óók onze wens en verantwoordelijkheid om sporten en sociale verbintenis mogelijk te houden. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid in de kern. Zwemmen moet mogelijk blijven, dat lijdt geen enkele twijfel. Een heel, heel lastig dilemma, voor ons, voor de gemeenteraad en voor u.

Het voorstel van het college is: zwemmen blijft mogelijk door één goed bereikbaar, modern en veilig zwembad te laten bouwen, voor alle inwoners van de gemeente Moerdijk. Hou daarnaast  het zwembad in Willemstad open door een burgerinitiatief.  De overige zwembaden, die door te weinig bezoekers en benodigde investeringen niet rendabel meer zijn, stellen we voor te sluiten. Met de toekomstvisie van uiteindelijk één duurzaam, modern en geliefd zwembad voor alle inwoners. Of dat dan een volledige renovatie van de Niervaert in Klundert wordt of toch nieuwbouw is aan de gemeenteraad om  te besluiten.

De initiatieven van mensen uit Klundert, Fijnaart, en Zevenbergen om bestaande zwembaden alsnog open te kunnen houden zijn hartverwarmend. Inwoners van Fijnaart en Willemstad durven de uitdaging aan om zelf, voor eigen risico maar met een substantiële bijdrage van de gemeente, het zwembad te gaan exploiteren. Dat is niet zomaar iets! Het vraagt durf, veel inzet, sociaal ondernemerschap, betrokkenheid en het vertrouwen dat het zwembad omarmd wordt door de kern. Het past in de geest van de tijd van meedenken, initiatieven ontplooien en actie ondernemen dat inwoners laten zien dat er méér kan. Logisch dat raadsfracties afgelopen week  al aangaven niet alleen het Buitendiep in Willemstad, maar ook het Volkerakkertje in Fijnaart over te willen dragen aan de initiatiefnemers. Het zal voor hen een echte uitdaging zijn die ze met enthousiasme aangaan. De raadsfracties gaven ook al aan veel waarde te hechten aan het behoud van alle bestaande baden.

Op donderdag 9 juli 2015 neemt de gemeenteraad een besluit over de toekomst van zwemmen en alle zwembaden in gemeente Moerdijk.