Column wethouder Eef Schoneveld - Dagge bedankt zijt, da’ witte

Geplaatst: 8-11-2017

Nieuwsbericht afbeelding

November is de maand bij uitstek waarin we extra aandacht hebben voor vrijwilligers. We bezorgen hen dan een bijzondere avond. We doen dat elk jaar. Het is een klein gebaar voor groots werk. Veel mensen steken de handen uit de mouwen voor anderen, hier in Moerdijk.

Of maken iets mogelijk dat anders niet georganiseerd zou zijn. Hoe veel mensen dat zijn... We weten het niet. Mensen doen vrijwilligerswerk in verenigingsverband, via instellingen, samen met buren of helemaal op eigen initiatief. Een aantal van hen ontmoeten we bij gelegenheden, maar velen ontmoeten we nooit. Veel van dit liefdevolle werk wordt in stilte verzet. Dat verdient wat extra aandacht. Het maakt Moerdijk.

Ik heb het eerder al gezegd, ik zeg het regelmatig en ik zal het blijven zeggen: we zijn jullie dankbaar. Bent u die buurvrouw die regelmatig een boodschap doet voor iemand in de buurt? Bent u zo iemand die ook de stoep van de buurvrouw veegt als het gesneeuwd heeft? Of iemand een computerklusje opknapt, de grasvelden van de sportclub mee onderhoudt, een buurtbarbecue organiseert? Dank u wel! Echt, u maakt Moerdijk. Voor velen van u lijkt het vrijwilligerswerk vanzelfsprekend, je vindt het vaak maar heel normaal. Maar het zijn onder andere die dingen waarmee u het leven van een ander net even makkelijker en leuker maakt. Misschien sta je er niet bij stil, of is het moeilijk voor te stellen, maar het kan zomaar zijn dat u het verschil maakt tussen eenzaamheid of levensvreugde. Daar mag je best wel eens bij stilstaan.

U maakt Moerdijk, schrijf ik, en dat meen ik. Het college is er van overtuigd: jullie zijn het cement van de samenleving. Met uw inzet en uw medemenselijkheid helpt u uw buurvrouw, vriend, vriendin, kennis of familielid, maar óók Moerdijk. Uw kleine en ‘vanzelfsprekende’ gebaar maakt óók dat wonen in Moerdijk prettig is. Dat er wat te doen is en dat buurt-, stads- of dorpsgenoten anderen kunnen ontmoeten, in een vertrouwde omgeving kunnen (blijven) wonen of zich thuis voelen in Moerdijk.

Boven deze column zet ik ‘Dagge bedankt zijt, da’ witte’ – een veelgehoorde Brabantse uitspraak. Ik hoop echt dat u het weet. En anders: bij deze!