Column wethouder Eef Schoneveld - Doe je mee?

Geplaatst: 19-7-2017

Nieuwsbericht afbeelding

Meedoen in de maatschappij. Een fraaie term die je regelmatig hoort. Maar wat wordt er mee bedoeld? Heel veel, als je het mij vraagt. Als je kinderen hebt en ze graag wilt laten sporten. Of als je zelf aan activiteiten in de buurt wilt meedoen. Of een brief moet schrijven of ingewikkelde formulieren moet invullen. Of juist als je zelf anderen wilt helpen daarbij.

Het lijken kleine, dagelijkse dingen maar ze hebben grote invloed. Want mee kunnen doen betekent er bij horen. Meedoen betekent dat je iets kunt bijdragen, iemand kunt helpen, ergens plezier aan kunt beleven. Meedoen betekent in beweging kunnen blijven. Meedoen kan zelfs betekenen dat je langer zelfstandig kunt blijven wonen. Je ontmoet anderen, maakt een praatje, doet ervaringen op. Meedoen, als vrijwilliger of mantelzorger of als deelnemer geeft je leven net wat extra.

Kortom, meedoen is nodig. Helaas lukt het niet iedereen. Als je een minimaal inkomen of weinig of geen spaargeld hebt, dan kan niet alles zomaar. Of als je merkt dat je lichamelijk niet meer alles kan. Toch zijn er soms meer mogelijkheden dan je zou denken. Met een beetje hulp van vrienden, familie of buren kom je vaak al heel wat verder. Veel mensen zijn bereid om een handje toe te steken. Dat blijkt wel uit het rijke verenigingsleven dat Moerdijk kent en uit de vele mantelzorgers die Moerdijk heeft. En waar we, uiteraard, trots op mogen zijn.

Maar ook via de gemeente is er misschien meer mogelijk dan u weet. Zeker als het gaat om hulp bij rondkomen met geld, bij administratie of bij activiteiten voor kinderen. Heeft u een inkomen dat onder of tot maximaal 50% boven de bijstandsuitkering ligt? Dan komt u misschien in aanmerking voor een bijdrage voor toeslag voor de kinderopvang. Of kunt u een bijdrage aanvragen voor een computer, schoolreisjes of schoolkamp. Of als de wasmachine het begeven heeft. Of een bijdrage bij sporten voor kinderen. Of misschien biedt de collectieve zorgverzekering die de gemeente aanbiedt uitkomst. Natuurlijk gelden er verschillende voorwaarden. Maar verdiep u vooral eens in de mogelijkheden. Wie weet!

Tip: kijk ook eens op www.jalpmoerdijk.nl. Daar vindt u veel informatie en verwijzingen.