Column wethouder Eef Schoneveld - Hartveilig burgerinitiatief

Geplaatst: 25-1-2017

Als het aan het college ligt ondersteunen we waar mogelijk initiatieven die komen vanuit onze inwoners zelf. Kom met een goed idee, werk het zo ver mogelijk uit, bundel de krachten met samenwerkingspartners, en waar mogelijk denken we als gemeente dan mee hoe we kunnen ondersteunen en zorgen dat het voorstel ook echt van de grond komt. Een burgerinitiatief noemen we dat.

Prachtig voorbeeld daarvan: de kleine kastjes die u ziet hangen bij een aantal openbare gebouwen, sportcentra en andere plekken waar veel Moerdijkers samenkomen. Deze AED’s (Automatische Externe Defibrillator) kunnen er 24/7 voor zorgen dat je hart weer in het gewone ritme gaat kloppen na een hartstilstand. Twee electrode pleisters op de borst registreren de hartslag en het apparaat laat de hulpverlener vervolgens weten wat hij of zij moet doen; reanimeren of een elektrische schok geven. En dat laatste kan dan met deze AED, die is verpakt in een draagbaar, makkelijk op te bergen of op te hangen apparaat.

EHBO-vereniging Aqua ’53 uit Zevenbergen benaderde ons met de vraag of we samen met hen kunnen zorgen dat onze gemeente ‘hartveilig’ wordt. Prima initiatief wat ons betreft! Als voorwaarden hebben we gesteld dat de administratie met zo weinig mogelijk papierwerk (dus regelarm) wordt geregeld en het onderhoud via één aanspreekpunt wordt geregeld. Inwoners die een AED in bezit hebben, of willen nemen kunnen nu jaarlijks een vergoeding krijgen van € 100, mits ze zijn aangemeld bij HartslagNu, én hun AED 24 uur per dag ter beschikking stellen. Als college stellen we hier jaarlijks een budget voor beschikbaar en kijken we samen met Aqua ’53 en collega EHBO-vereniging Caritas Langeweg hoe het gaat met de uitvoering van het initiatief.

En dus hebben we nu ongeveer 60 apparaten in onze gemeente, die elk dé kanskaart kunnen zijn om weer verder te kunnen wanneer iemand wordt getroffen door een hartstilstand. En mede dankzij dit burgerinitiatief zijn deze kastjes goed onderhouden en voorzien van een compleet en goed functionerend apparaat. Met elkaar kunnen we zo dat streven van die hartveilige gemeente een heel stuk realistischer maken!
Meer weten over dit initiatief, of zelf een AED beheren?

Esther Luijkx (voorzitter EHBO-vereniging Caritas Langeweg)
penningmeesteraedmoerdijk@gmail.com