Column wethouder Jaap Kamp: Compromis maar niet geheel ontevreden

Geplaatst: 27-9-2017

Nieuwsbericht afbeelding

Een heerlijk warme douche, een dampende kop koffie of thee en even nieuws kijken voordat je op de e-bike stapt naar je werk. Een appje dat je er bent; ’s avonds koken, radio, tv of samen Netflixen, nog wat thuiswerken op je laptop…het kan allemaal dankzij stroom.

Om iedereen in (Zuid-)Nederland van stroom te kunnen blijven voorzien is een extra verbinding onontkoombaar. In 2009 stelde het ministerie van Economische zaken, in samenspraak met de beheerder van het stroomdradennetwerk, TenneT,  twee nieuwe ‘routes’ voor  waarlangs die draden en masten zouden kunnen komen’. Dat schreef ik eerder op deze plek. Wat is er sindsdien gebeurd?

Vanaf 2009 zijn de opties besproken met inwoners, belangengroepen en vertegenwoordigers van gemeenten uit Noord-Brabant en Zeeland. Dat leverde veel meningen, suggesties en ideeën op. Het was moeilijk voor de minister. Zijn voorkeur ging eerst uit naar een route over ‘Noord’, later weer over ‘Zuid’. Uiteindelijk werden de gemeenten in de regio gevraagd om de minister te adviseren. In mei dit jaar hebben die gezamenlijk een keuze voorgelegd. U begrijpt: een keuze maken met zo veel betrokkenen draait altijd uit op een compromis, voor iedereen. De keuze is uiteindelijk gevallen op de zogeheten ‘Noordelijke route’. Ofwel, hoogspanningsdraden met een ‘bocht’ van Tilburg naar de nieuwe centrale in Rilland. Die ‘bocht’ raakt ons met name bij Zevenbergschen Hoek en Standdaarbuiten.

Het is een compromis. Toch ben ik niet geheel ontevreden: het blijft bij (zoals nu al het geval is) twee hoogspanningsverbindingen door ons gebied. Bij Standdaarbuiten komen de masten aan de westkant van de A17 en daarmee verder weg van het dorp. Daardoor vallen er nu minder woningen binnen de zogeheten ‘magneetveldzone’. Dat is een gebied van 80 tot 90 meter rondom de hoogspanningsmasten. De nieuwe verbinding wordt vrijwel geheel gebundeld met de al bestaande hoogspanningsverbinding. Ook heeft minister Kamp ons voorstel voor een planstudie bij Zevenbergschen Hoek overgenomen. Komende maand hebben we daarover een goed gesprek met het ministerie, TenneT en de Provincie. Ook dan zullen we weer aandacht vragen voor zorgvuldige communicatie met omwonenden. Voor degenen die binnen de magneetveldzone van de nieuwe hoogspanningsmasten komen te wonen komt de gelegenheid om mee te denken over de exacte plaatsing van de masten. Daarover krijgen zij binnenkort bericht.

Alles weten over de hoogspanningslijn Tilburg - Rilland? Kijk dan op deze website: www.zuid-west380kv.nl/rilland-tilburg