Column wethouder Jaap Kamp: Ons eigen huis is ons eigen paleis(je)

Geplaatst: 29-3-2017

‘An Englishman’s home is his castle’, is een bekend en markant Engels gezegde. In gewoon Moerdijks betekent dat: ons eigen huis is ons eigen paleis(je). Niet voor niets doen we ons best om te zorgen dat alles in huis helemaal naar onze smaak is; klussen en knappen we op waar nodig en kiezen we zorgvuldig het interieur. Allemaal om te zorgen dat we echt thuis zijn in ons paleis(je).

Om te zorgen dat uw huis nu en in de toekomst voldoet aan uw woonwensen zijn ook zaken als adequate beveiliging en optimale energiebesparing belangrijk. En zeker als u zo lang mogelijk thuis wilt blijven wonen is het slim om te denken aan specifieke aanpassingen in uw woning zoals bijvoorbeeld drempels verwijderen, een traplift plaatsen, of een slaap- en badkamer op de begane grond realiseren.

Inderdaad, daar hangt een kostenplaatje aan. Als gemeente kunnen we u daar een handje bij helpen. Met onze Stimuleringslening kunnen we u tegen aantrekkelijke voorwaarden geld lenen om uw woning te verbeteren op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en, zoals het zo mooi heet, levensloopbestendigheid. U kiest zelf uit dit pakket de optie voor uw huis, of u maakt een combinatie van maatregelen. Bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen om uw energierekening omlaag te brengen en gecertificeerd hang- en sluitwerk aanbrengen om de veiligheid te vergroten.

Maar daar blijft het niet bij. Bijzonder aan onze regeling is dat inwoners uit Moerdijk u helpen bij het maken van de beste keuzes. Vrijwilligers en medewerkers van Energiek Moerdijk, Inbraakproof en Wonen met Gemak komen op uw verzoek bij u thuis om een woningscan te doen. Aan de hand daarvan kunnen ze u een onafhankelijk advies geven over welke maatregel het beste bij uw woonsituatie past. Dat is gratis en vrijblijvend.

Het mooie van deze regeling is ook dat dit een lening is met aantrekkelijkere voorwaarden dan bij een bank. Want het rentepercentage ligt bijvoorbeeld een stuk lager. Bovendien nemen we u zo veel financiële rompslomp uit handen. En wanneer u 65 jaar of ouder bent is het bij veel banken vaak erg moeilijk om een lening te krijgen. Maar met deze Stimuleringslening kunt u toch dat bedrag krijgen om uw huis zo aan te passen dat u er zo lang mogelijk comfortabel en veilig kunt blijven wonen.

Op deze manier kunnen we helpen om te zorgen dat uw huis straks ook echt dat paleis(je) is, én zal blijven.