Column wethouder Jaap Kamp: We doen echt ons best

Geplaatst: 1-8-2017

Nieuwsbericht afbeelding

Trots kroop ik vorig jaar achter het stuur van een van de nieuwe onkruidbestrijdingsmachines. We gingen namelijk iets nieuws doen in Moerdijk: onkruid op verhardingen verwijderen met een combinatie van borstelen en hete lucht (400 graden).

Daar was ook wel een reden voor. Het gebruik van chemische middelen bij het bestrijden van onkruid is verboden. En dus moeten we op een andere manier aan de slag. Maar onze nieuwe aanpak heeft dan wel veel voordelen, toch is hij niet perfect. De planten en zaden sterven niet meteen. Soms is het daarom nodig om ze meerdere keren te borstelen en aan de hete lucht bloot te stellen. Maar dankzij het warme en vochtige weer van de afgelopen maanden groeide het onkruid zo snel dat daar amper met de machines tegen op te boksen viel.

We zijn als Moerdijk niet de enige gemeente die met dit probleem te maken heeft. Het is geen excuus, maar talloze andere gemeenten kampen met dezelfde overlast. En ook daar is de oorzaak in feite dezelfde: de combinatie van een nieuwe manier van werken met het groeizame weer.

Toch ben ik nog steeds trots op deze nieuwe manier van onkruid bestrijden. Zoals vroeger kon eenvoudigweg niet meer, en met deze methode pakken we het op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier aan.

We doen echt ons best dus. Onze aannemer heeft extra mankracht en machines ingezet. Ik verwacht dat we het onkruid binnen nu en een paar weken onder controle hebben. Dan is de meest ‘vruchtbare’ periode voor de groei achter de rug en ga ik er van uit dat onze inspanningen in de hele gemeente zichtbaar zijn. En mocht u misschien zelf in uw buurt iets kunnen betekenen, dan is dat geweldig. Verder geldt natuurlijk: blijf echte onkruidoverlast in uw buurt melden via de BuitenBeter App. Want als we niet op de hoogte zijn kunnen we uw probleem natuurlijk ook niet aanpakken.

Trouwens, als het aan het college ligt komt er vanaf 2018 elk jaar een extra bedrag vrij om de entrees en centrumgebieden in de dorpen en steden in onze gemeente goed te onderhouden. Daar hoort uiteraard ook het bestrijden van onkruid bij. De raad beslist hier binnenkort over.