Column wethouder Jack van Dorst: Elke week de GFT-bak leeg

Geplaatst: 14-5-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Dit keer wil ik het hebben over afvalstoffenheffing én een proef: elke week de GFT-bak leeg deze zomer. Zonder extra kosten. Ik ben er blij mee.

Plezier voor de portemonnee

Afvalstoffenheffing: in 2016 betaalde een gezin € 258,-. Dit jaar: € 229,-. Dat wil ik graag benoemen omdat vaak het idee leeft dat het ‘alleen maar duurder’ wordt. Gelukkig laten de cijfers dus anders zien. En we hebben, of beter gezegd: u! heeft gezorgd voor nóg een daling. Door afval beter en bewuster te scheiden heeft u gezorgd dat er minder restafval op te halen is. Vóór 2018 moest er nog 253 kilo restafval per inwoner opgehaald en verwerkt worden. Met de invoering van het nieuwe inzamelsysteem bent u er in geslaagd om dat te verminderen  tot 153 kilo per persoon. Een resultaat waar u heel erg trots op mag zijn. En waardoor u bovendien kosten bespaart. Immers, zou je niet scheiden, dan werd het aanbod restafval groter. En juist het restafval is de duurste component van het huishoudelijk afval. 

Zomer: wekelijks GFT-afval ophalen

Door goed te scheiden, blijft ook GFT-afval apart over. Dat kan nare geurtjes geven en bij flinke hitte zelfs maden in de container. Daarom ben ik blij met het besluit van de gemeenteraad van een paar weken geleden. Er is goed gekeken naar de evaluatie van het ‘nieuwe’ afvalsysteem, de enquêteresultaten; de Facebookreacties zijn gezien en komende zomer doen we daarom ook een proef: in juni, juli en augustus wordt het GFT-afval elke week opgehaald. Zonder dat we dat in rekening brengen: het tarief 2019 staat vast en blijft staan. 

Eind dit jaar kijken we naar het resultaat van de proef met het wekelijkse ophalen, zodat de raad daar voor 2020 een definitief besluit over kan nemen. Ook wordt begin volgend jaar nog beter zichtbaar wat het resultaat van de nieuwe manier van inzamelen is. Ik kijk er naar uit! Immers, nu al 40% minder restafval per persoon, terwijl in 2018 nog niet in alle Moerdijkse woonkernen de nieuwe manier van inzamelen doorgevoerd was... . Ik zou zeggen: blijf uw afval goed scheiden. Goed voor het milieu, goed voor uw portemonnee.