Column wethouder Jack van Dorst: “Milieu, milieu? Ik kom uit een voortréffelijk milieu!”

Geplaatst: 3-10-2019

Dat riep Loes Luca in een commercial (van een energieleverancier) eind jaren ’90. Onkruid kon toen nog met kwistig gebruik van chemische middelen bestreden worden. Inmiddels is het besef groot dat een gezond milieu alles te maken heeft met ook onze gezondheid. Die bewustwording leidt tot creatieve manieren en maatregelen. En zo werd in 2015 het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen gelukkig verboden. Daarmee komt er meer ruimte en respect voor de natuur.

Een goede zaak, die in de zomermaanden echter óók ruimte geeft aan ongewenste planten. Zo snel en hardnekkig als de ongewenste planten groeien tussen stoeptegels, langs borders of in ander groen, zo snel en hardnekkig groeit dan ookde ergernis daarover. Nu de chemische middelen in de ban zijn is onkruidbeheer meer een doel geworden dan onkruidbestrijding. Maar wat doet ‘de gemeente’ daar dan aan? En wat kunt u zelf doen? Tijd voor wat uitleg.

Allereerste manier om het onkruid binnen de perken te houden is het borstelen en branden. Een alternatief dat gezonder is dan het gebruik van gif, maar wel wat korter werkt: de wortels van de plantjes blijven zitten en de plantjes groeien dus weer sneller terug. Het kost daarom ook meer mankracht, en dat betekent weer hogere kosten. Maar we doen méér. Minder opvallend is bijvoorbeeld betonprint gebruiken voor verkeersgeleiders en parkeerplaatsen. Geen losse tegels, maar betonplaten met een fraaie print. Andere, voor onkruid minder doordringbare voegmiddelen gebruiken in naden tussen de tegels. Bij het aanleggen van bestrating: ronde hoeken leggen in plaats van rechte hoeken. Dat is vaak ook veiliger.

Nog beter is natuurlijk niet meer overal bestraten, maar groen aanleggen waar het kan. Gras, of begroeiing waarin onkruid minder kans heeft om te groeien.

Operatie Steenbreek

Dat sluit ook goed aan bij de ‘Operatie Steenbreek’. Die landelijke ‘operatie’ maakt mensen bewust: vervang stenen in je tuin door groen. Groen doet je goed. Het helpt tegen wateroverlast, het verkoelt de omgeving en water blijft beter in de bodem zitten wat bij langdurige droogte een voordeel is. Fijnstof wordt afgevangen en bijen, vlinders en andere insecten krijgen het makkelijker. En zeg nu zelf: bloemen en groen in plaats van steen – dat is toch ‘een voortréffelijk milieu’?