Column wethouder Thomas Zwiers: Fris de winter in

Geplaatst: 11-10-2017

Nieuwsbericht afbeelding

Helder in je hoofd, nuchter in de auto en verlicht op de fiets – drie van de verschillende acties van de campagne ‘Bewust op weg: fris de winter in’. Tijdens het Nazomerfestival ging de campagne van start. Een campagne die draait om veilig te kunnen wandelen, fietsen, autorijden op onze steeds drukker wordende wegen. Als vader van drie dochters ervaar ik dagelijks hoe kwetsbaar je kinderen zijn, zeker in de drukte van stadse spitsuren of in de donkerte van het buitengebied.

‘Bewust op weg’ is een campagne die ingaat op méér dan verkeersveiligheid in de winter. Het draait ook om gezondheid, om meer bewegen. Ga eens te voet, of pak de fiets naar school. Zoals tijdens de afgelopen Groene Voetstappenweek het streven was.

In de campagneperiode, van nu tot december, is er van alles te doen rondom verkeer en verkeersveiligheid. Van een opfriscursus verkeersregels tot een pub-quiz voor verenigingen.
Elk jaar doen we mee aan deze campagne. Belangrijk, want elk ongeval is er één te veel. Daarom doen we nog méér als het gaat om verkeersveiligheid. Zoals de tachtig verkeersoplossingen op buitenwegen en fietsroutes. Eén ervan was de herinrichting van de Kuringen. Die is inmiddels op een haar na klaar en gelukkig levert die aanpassing al verschillende positieve reacties op.

Ouderen: BROEM-dag 70+

Heel ander onderdeel van de acties is de BROEM-dag op 2 november. Dan staat de 70+ automobilist centraal. Veel oudere automobilisten ontwikkelen in de loop van de jaren een eigen rijstijl. Ook is het verkeer drukker en zijn verkeerssituaties moeilijker geworden. Door de verkeersregels op te frissen en in de praktijk te oefenen, gaat ook de 70+ automobilist weer ‘Bewust op Weg’.

Jongeren: Actiedag Markland College

De BROEM-dag is voor ouderen, maar ook met de jongeren gaan we aan de slag. In 2015 hebben we samen met politie, Veilig Verkeer Nederland en het Markland College een verklaring getekend om er samen voor te zorgen dat we structureel aandacht houden voor de jonge schoolgaande fietsers. Op 18 december staat er dan ook een Actiedag gepland bij het Markland College.