Column wethouder Thomas Zwiers - Houdoe en bedankt!

Geplaatst: 5-2-2020

Als u dit leest zit mijn wethouderschap er op. Onlangs heb ik aangegeven dat ik per 1 februari stop, na bijna tien jaar in de politiek van onze gemeente: vier jaar als gemeenteraadslid en bijna zes jaar als wethouder. Ik ga een eigen bedrijf starten en verlaat daarom ook de Moerdijkse politiek. Ik heb er veel zin in om mijn nieuwe uitdaging aan te gaan.

Toch ga ik mijn werk als wethouder voor onze mooie en veelzijdige gemeente ook missen. Het wethouderschap is een manier van leven. Werk en privé lopen door elkaar heen. Dit maakte het soms lastig, maar ook mooi. Boodschappen doen met m’n kinderen betekende soms als een soort van kameleon veranderen van vader naar wethouder. Doordat iemand me bijvoorbeeld aansprak op wat de gemeente wel of niet goed heeft gedaan. Maar het mooie van het werk van wethouder is dat het concreet is en vaak ook zichtbaar. Soms fietste ik met de kinderen langs de haven als ik ze naar school bracht. Gewoon om even te kijken hoe de werkzaamheden vorderden.

Als wethouder ben je zichtbaar. Dat was in het begin best wel even wennen. Toen ik net begon kon ik soms echt van slag zijn van een negatieve reactie op bijvoorbeeld Facebook. Later kan je dat wel wat relativeren, maar toch blijf je ook gewoon een mens. ‘Eelt op je ziel’ krijg je vanzelf heb ik gemerkt.

Ik kijk terug op een mooie tijd. Veel dossiers waar al lang over werd gesproken, maar waar eigenlijk niet veel gebeurde zijn losgetrokken. De afgelopen tijd zijn veel verkeersknelpunten in de gemeente aangepakt. Het Mauritshuis in Willemstad wordt omgebouwd tot een bezoekerscentrum voor de Zuiderwaterlinie. Daarnaast lukt het ons ook steeds beter om mensen vanuit een uitkering aan het werk te krijgen en te houden. We hebben verschillende projecten ontwikkeld om hen daarbij te helpen. Verder is de ‘Oude Super’ in Fijnaart omgetoverd tot een mooi, volwaardig medisch centrum en is Klundert over een aantal weken een ‘bult van ergernis’ armer.

De laatste anderhalf jaar waren op zijn zachtst gezegd uitdagend te noemen, met een aantal lastige dossiers. Desondanks had ik het voor geen goud willen missen en kijk ik terug op een mooie periode in mijn leven.

Houdoe en bedankt!