Column wethouder Thomas Zwiers - Pluk de vruchten

Geplaatst: 22-3-2018

Nieuwsbericht afbeelding

Vier jaar als wethouder met onder meer ‘Economie en werkgelegenheid’ in mijn portefeuille. Dat is al een interessante en mooie portefeuille en nu gaat het ook weer goed met de economie. Een extra opsteker. Die stijgende lijn is vooral te danken aan bedrijven die weer een extra stap durven zetten, en aan ons, consumenten, die weer wat meer geld durven uitgeven.

Als gemeente heb je beperkt invloed op de economie. Wel kun je er handig op inspelen. Zo hebben we dat met Werkplein Hart van West-Brabant (waar ik voorzitter van ben) kunnen doen. Door een investering van ruim €700.000,- in Fraudepreventie hebben we 3,6 miljoen euro aan uitkeringsfraude of oneigenlijk gebruik opgespoord. En ondanks de relatief wat hoge instroom van statushouders hebben we in onze regio nu al 4,6% minder uitkeringen dan eind maart een jaar geleden

We zijn er ook in geslaagd om weer meer mensen een plek op de arbeidsmarkt te bezorgen. Dat kon door een vernieuwende digitale ‘check’ met daaropvolgend een persoonlijk gesprek. Daarmee wordt meteen duidelijk hoe makkelijk iemand weer een plaats op de arbeidsmarkt kan veroveren. En dat zorgt er weer voor dat we zo veel mogelijk maatwerk kunnen leveren in de bemiddeling. Met maatwerk hebben we het dan – bijvoorbeeld – over korte cursussen of trainingen. Van heftruckdiploma tot opleidingen gekoppeld aan een baangarantie.

Voor degenen met een (bijstands)uitkering die nagenoeg kansloos zijn op de arbeidsmarkt, zorgen we dat ze een zinvolle dagbesteding hebben aan het doen van werk dat maatschappelijk nut heeft. Voor 20% van hen is dat gelukt, wat ook de doelstelling was.
Tot slot zijn er de mensen die een beschutte werkplek nodig hebben. Zij kunnen prima zinvol werk doen, maar wel onder begeleiding. Voor 27 mensen hebben we zo’n plek kunnen vinden bij Leerwerkbedrijf WVS. Om een goed voorbeeld te geven willen we als gemeente nog dit jaar 14 mensen met een arbeidsbeperking en een bijstandsuitkering in dienst kunnen nemen.

Ik hoop dat we deze lijn kunnen voortzetten en de vruchten kunnen blijven plukken van de groeiende economie. Dan hoeven we minder uit te geven aan uitkeringen, en zeker zo belangrijk: dan krijgen mensen die op zoek zijn naar een baan meer kansen.