Column wethouder Thomas Zwiers - Zo veel mooier: het verhaal achter de cijfers

Geplaatst: 17-1-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Cijfers. Als bestuurder ben je gewend om naar cijfers te kijken. Maar wat soms zo veel mooier is dan dat, zijn de verhalen achter die cijfers.

Even vanaf het begin: Werkplein Hart van West-Brabant is de sociale dienst voor zes gemeenten in de regio, waar ook Moerdijk bij is aangesloten. Ook helpt het Werkplein mensen die in armoede leven, met bijvoorbeeld een goede ziektekostenverzekering of met specifieke voorzieningen voor hun kinderen. Vaak ook mensen die gewoon werken maar een laag inkomen hebben. Als wethouder van Moerdijk ben ik voorzitter van het Werkplein.

Ik ben blij met de resultaten die we behaald hebben afgelopen jaar. Weer maken minder mensen gebruik van de bijstand, zo maken de cijfers duidelijk. Eerlijk is eerlijk: deels komt dit omdat de economie weer aantrekt en omdat we nog steeds flink (moeten) handhaven op uitkeringen die onterecht worden verstrekt. Maar een belangrijk deel komt omdat we steeds beter in staat zijn om mensen weer aan het werk te helpen. Ook mensen die nooit of heel lang niet meer gewerkt hebben.

Nu zijn die cijfers natuurlijk ook belangrijk, want ook in Moerdijk betalen we vele miljoenen per jaar aan uitkeringen. Maar ik wil het ook eens hebben over de verhalen achter die cijfers. Zo tekenden in november vier mannen een jaarcontract na het volgen van een nieuw opgezet opleidingsprogramma in de logistiek. Nu zul je denken ‘een jaarcontract…is dat alles…?’. Maar voor hen was dit een heel belangrijke stap.

Drie van de vier mannen die hun contract ondertekenden stonden met tranen in hun ogen. Benieuwd naar waarom het zó emotioneel was, stelde ik die vraag. Eén van hen gaf aan dat hij 3 ½ jaar geleden, na een lang dienstverband, plotseling werkeloos was geraakt. Het had zijn leven totaal op z’n kop gezet: sociale problemen, problemen in het gezin en schulden. Nu kon hij weer wat van zijn leven maken. De ander vertelde dat hij door de rust van een vast inkomen en de structuur van het werk zijn medicijnen voor zijn psychische aandoening kon afbouwen. De derde man vertelde dat hij door het extra inkomen nu zijn moeder, die ver weg in het buitenland woonde, weer eens kon bezoeken.

Het zijn maar een paar van de vele verhalen achter de cijfers. Maar als ik deze verhalen hoor, dan weet ik weer: “hier doe ik het eigenlijk voor”.