Vragen over 14 0168

Het algemene telefoonnummer van de gemeente is vervangen door 14 0168 (niets ervoor, niets erachter).

Waarom 14 0168?

De overheid wil komen tot een overzichtelijk aantal nummers die herkenbaar zijn en geassocieerd worden met betrouwbare dienstverlening, zoals 112. Het 14+netnummer is voor overheidsinformatie. Dit nummer onderscheidt zich van de commerciële dienstverlening, zoals de bekende 0800 en 0900 informatienummers.

Moet er geen 0 voor?

Het telefoonnummer begint met het nummer 14 (dus zonder 0 ervoor) en wordt gevolgd door het netnummer van de gemeente (0168). Het nummer 14 0168 is dus correct, dit is het hele nummer.

Kan ik de gemeente bellen met een mobiele telefoon en vanuit het buitenland?

Via enkele providers is het nog niet mogelijk 14 0168 te bellen. U krijgt dan een ingesprektoon, of u hoort helemaal niets. Bellen vanuit het buitenland is ook nog niet mogelijk. U kunt het oude telefoonnummer van de gemeente nog gewoon bellen, u komt dan automatisch uit bij 14 0168. Het oude telefoonnummer is 0168 373600.

Wat kost het bellen naar 14 0168?

Een 14+netnummer is vergelijkbaar met een 'gewoon' nummer op het vaste telefoonnet. De kosten voor een telefoontje naar een 14+netnummer zijn in de eerste plaats afhankelijk van het soort abonnement van de beller. Mobiele bellers betalen de kosten voor het bellen naar vast. Burgers die vanaf een conventionele vaste telefoonaansluiting bellen, bijvoorbeeld een KPN aansluiting, betalen iets meer dan het lokale gesprekstarief. Het 14+netnummer Antwoord© is dus geen duur 0900-nummer, maar ook geen gratis 0800-nummer.

Is het mogelijk om het 14+netnummer gratis te maken?

Nee, dat is in de praktijk niet mogelijk. Het Ministerie van Economische Zaken heeft, als verantwoordelijk ministerie, hierover een uitspraak gedaan. De consumententarieven worden bepaald door de vrije markt. De betreffende Nederlandse wet- en regelgeving is gebaseerd op het Europees regelgevend kader, en daar kan Nederland niet van afwijken. De operators bepalen dus zelf de tarieven en niet de overheid. De 0800-nummers zijn de enige nummers die operators als gratis nummers gebruiken en dat is ook vastgelegd in het Nederlandse nummerplan. Voor het bellen van alle andere telefoonnummers, dus ook de 14+netnummers, worden telefoonkosten in rekening gebracht.

Krijgen andere gemeenten ook een nieuw telefoonnummer?

Iedere gemeente moet er op den duur aan geloven. In 2015 heeft iedere gemeente een algemeen telefoonnummer dat begint met 14, gevolgd door het netnummer (bijvoorbeeld 0168).

Verdwijnt het oude telefoonnummer?

Hoewel het oude nummer niet meer gecommuniceerd wordt blijft het voorlopig wel bestaan. Het is niet mogelijk om vanuit het buitenland te bellen met 14 0168. Vanuit het buitenland belt u dus nog 0168 373600.

Kan ik een sms sturen aan een 14+netnummer?

Het is niet mogelijk om een sms te sturen aan een 14+netnummer. Eén van de redenen hiervoor is dat het lastig wordt om berichten naar de juiste gemeente door te sturen als meerdere gemeenten van dat 14+netnummer gebruik maken.

Hoe komt een beller bij de juiste gemeente terecht als meerdere gemeenten hetzelfde netnummer hebben?

Als meerdere gemeenten een 14+netnummer Antwoord© delen, en er is geen regionaal KCC (Klanten Contact Centrum), dan wordt de beller door middel van spraakkeuze naar het juiste KCC geleid. De beller spreekt de naam in van de gewenste gemeente en wordt doorverbonden met het desbetreffende KCC.