Column wethouder Thomas Zwiers: Een waterval van ideeën - herinrichting Centrum Zevenbergen

Geplaatst: 29-7-2015

Sfeervol, geen Anton Pieck, een muziektent, iemand weet nog wel een mooie ophaalbrug, hoe zit het met de veiligheid en het parkeren – ik heb de meest uiteenlopende vragen en suggesties gehoord op dinsdagavond 14 juli 2015. Samen met mijn collega-portefeuillehouder, wethouder Jaap Kamp, was ik die avond bij de presentatie van het schetsontwerp voor het centrum van Zevenbergen. Het schetsontwerp is het resultaat van veel en enthousiast puzzelen en discussiëren door omwonenden, ondernemers en andere betrokkenen.

De avond was drukbezocht en ik ben positief verrast met alle belangstelling en kritische vragen. Opvallend vond ik, ook afgelopen maanden, ieders positieve en opbouwende houding. Ook al hebben we vanaf het begin, door te werken met zogenaamde werkateliers, omwonenden en andere betrokken partijen mee laten denken en doen bij het ontwerpen. Het blijft altijd spannend wat iedereen er van vindt. Het deed me denken aan de Markt in Standdaarbuiten, ook een traject waarin mensen zelf initiatieven hebben genomen, veel ideeën hebben ingebracht en waar nu een sfeervol, warm dorpshart ligt.

Die vergelijking houdt wel op als het gaat om de omvang van het project. De herinrichting van het centrum van Zevenbergen is een ingewikkeld en ingrijpend project met een grote impact. Tijdens de vele werkzaamheden, op verschillende plaatsen, zal het dan ook ongetwijfeld momenten van ongemak opleveren. Echter, het regelmatige overleg, de inspraak en het enthousiasme over het schetsontwerp maken dat ik er alle vertrouwen in heb dat we ook die fase samen tot een goed einde brengen. Om vervolgens eind 2018 samen te kunnen genieten van water, sfeer, winkels, gezellige evenementen enzovoorts. Als het even kan heerlijk in het zonnetje, met een biertje, een glas goede wijn of een frisdrankje geïnstalleerd op een van de terrassen…Ik kijk er alvast naar uit.

Het nieuwe centrum wordt naar mijn idee een aanwinst voor direct omwonenden, voor winkeliers en horeca-ondernemers, voor alle andere inwoners van Zevenbergen én voor inwoners van heel gemeente Moerdijk. En natuurlijk biedt het ook toeristen en dagrecreanten net dat beetje extra sfeer en levendigheid om nog eens terug te komen. Elk van onze elf dorpen en stadjes heeft haar eigen aantrekkingskracht en zo groeit in Zevenbergen een uniek, sfeervol (winkel)centrum waarvan iedereen profijt kan hebben.