Fijnaart transformeert van dorpstafel naar vereniging

Geplaatst: 2-7-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Ook de dorpstafel van Fijnaart ‘transformeert’ als gebiedstafel in een vereniging. Het kersverse bestuur meldde zich op maandag 1 juli bij de notaris om de benodigde papieren te tekenen. Als vereniging krijgt de voormalige dorpstafel Fijnaart een eigen budget van € 5.000 per jaar. Daarmee kunnen de leden zelf, dus zonder tussenkomst van de gemeente, de tafeloverleggen faciliteren en met initiatieven voor het eigen dorp die uit de tafel komen aan de slag gaan.

Gisteren is het bestuur van de dorpstafel Fijnaart officieel van start gegaan. De oprichtingsakte werd op het notariskantoor in Fijnaart ondertekend door de vier bestuursleden: Ton Haverkamp (voorzitter), L.  Beerendonk (secretaris), R. Prein (penningmeester) en J. van de Baard.

Ambities

Het bestuur heeft ambities voor de aanpak van de leefbaarheid in Fijnaart en kent een mooie start met de voortvarende ontwikkeling van het nieuwe woongebied Waterwijk. Als onderdeel van een verkeersveilige schoolroute wordt binnenkort bovendien gestart met de reconstructie van de Dreef. De werkgroepen van de dorpstafel zijn aan de slag met hun opgaven. De volgende dorpstafel is gepland op 21 oktober 2019. Inmiddels zijn alle dorpen en steden in gemeente Moerdijk getransformeerd van gebiedstafel in een vereniging.

“Zelf bepalen”

We willen zorgen dat inwoners nog meer en steviger aan het stuur komen als het gaat om initiatieven voor de leefbaarheid van hun omgeving”, licht wethouder Jack van Dorst toe. “Ze krijgen een vast bedrag per jaar en ze bepalen zelf hoe ze dat voor hun dorp/stad besteden. Dat budget is dus echt van hun woonplaats en de bewoners. Het bedrag staat trouwens los van de subsidies van bijvoorbeeld Sinterklaasvieringen, Dodenherdenking en Koningsdag. Deze subsidies vallen niet onder het kernbudget. Mooie dat in het afgelopen half jaar alle dorpen en steden nu een vereniging hebben opgericht voor de gebiedstafels. Er is hard gewerkt vanuit de gebiedstafels.”

Veel transparanter

Een juridische structuur is noodzakelijk om de verstrekking en de besteding van het kernbudget goed te laten verlopen. Wie is bijvoorbeeld aanspreekpunt en aansprakelijk voor de bestedingen? Met een verenigingsvorm is dat afgedekt. Het bestuur legt verantwoording af aan de leden, alle inwoners kunnen lid worden en hebben stemrecht. Door deze directe betrokkenheid van alle inwoners werkt het democratisch en transparant.