Blog van wethouder Jaap Kamp: “Geen afval meer: echt, iedereen kan het!”

Geplaatst: 7-6-2017

Het 100-100-100 experiment is afgelopen. Lees hier wethouder Jaap Kamp zijn ervaringen.

 “De 100 dagen leven zonder afval, ze zijn voorbij. Bijna onopgemerkt, nu ik er op terugkijk. Nu sprongen Roos en ik al heel bewust met afval om, dat scheelt natuurlijk wel. Daardoor was het voor ons misschien sneller ingesleten dan wanneer je nog helemaal niets doet aan afval scheiden. Dus het nu volhouden, ja, dat gaat zeker lukken. Toch heeft het ook voor ons evengoed weer wat gedaan. Zo wegen we niet meer elke week het afval, maar we meten het wel. Dat gaat bijna onbewust nu. Als het tijd is om de container aan de straat te zetten, dan kijk je er toch even in. Zie ik dan dat de bodem volledig bedekt is, dan vind ik dat veel. Dan roept dat toch even de vraag op hoe dat komt.

Leuk was ook te merken dat mensen mijn blogs echt hebben gelezen. Met name de roze mixer is zo een heel eigen leven gaan leiden, dat was wel grappig. Raadslid Pauline Joosten zou er denk ik zó eentje willen hebben… maar zonder gekheid: wat me erg opgevallen is, is de hoeveelheid plastic. Met z’n tweeën toch een volle zak per week. Dat is veel, vind ik. En bedenk maar eens wat dat dus in je container scheelt… .

Wat de actie verder heeft opgeleverd zijn ook extra gesprekken over het afval scheiden. Komen mensen bij ons thuis, dan valt toch op dat we verschillende afvalbakken hebben. Leg je dan uit hoe veel je dat scheelt in je container en hoe vanzelf het na een paar weken al gaat, dan kijken mensen er al wat anders tegen aan. En dat merkte ik ook in gesprekken in de straat. Al met al: ik heb er van genoten en ik kan met volle overtuiging achter mijn standpunt blijven staan dat iederéén dit kan.”

Meer info? Restafvalvrij.100-100-100.nl

In gemeente Moerdijk namen 41 gezinnen van 1 februari t/m 11 mei 2017 deel aan het project 100-100-100 (100 gezinnen 100 dagen 100% restafvalvrij). Ook uit 5 andere West-Brabantse gemeenten deden gezinnen mee. Gemiddeld hielden de gezinnen nog maar 0,6 kg restafval per week over!