Inwoners nu echt begonnen met anders weggooien afval

Geplaatst: 13-7-2017

Inwoners van Zevenbergschen Hoek, dorp Moerdijk, Langeweg en een deel van het buitengebied van Zevenbergen zijn deze week gestart met de nieuwe manier van huisvuil inzamelen. Als eersten in de gemeente Moerdijk brengen zij hun huishoudelijk restafval voortaan naar ondergrondse containers. Tijdens een officieel moment in Zevenbergschen Hoek nam Wethouder Jaap Kamp de eerste ondergrondse container in gebruik.

Moerdijk wil met deze nieuwe manier van afval inzamelen uiteindelijk zoveel mogelijk hergebruiken en kosten besparen. Inwoners konden zelf kiezen welke manier van inzamelen van restafval de voorkeur had: ondergronds inzamelen of een extra container aan huis. Zevenbergschen Hoek, Moerdijk en Langeweg gaven de voorkeur aan ondergronds inzamelen. Samen met de inwoners is hierna gekeken naar de beste locaties voor de containers. Daarna kon men individueel kiezen voor de maat van de containers voor de ‘grondstoffen’. Huishoudens hebben nu een container waar groente-, fruit- en tuinafval kan worden gedeponeerd en eentje voor plastic en drankenkartons (tenzij ze in zakken willen blijven inzamelen). In gebieden met weinig huizen krijgen de inwoners ook voor restafval een container aan huis.

‘Aan de bak’

De ondergrondse containers in Zevenbergschen Hoek, dorp Moerdijk, Langeweg en een deel van het buitengebied zijn afgelopen weken geplaatst. De inwoners hebben alle containers ontvangen waarvoor ze individueel hebben gekozen en een afvalpas, waarmee de ondergrondse container kan worden geopend. Vanaf deze week is het systeem operationeel en kan men ‘aan de bak’.

Belangrijke stap

Wethouder Jaap Kamp is trots. “We willen toe naar een andere, meer duurzame manier van met afval omgaan. Met dit systeem zetten we een belangrijke stap in die richting. Ik ben ook erg blij dat zoveel inwoners hun keus destijds kenbaar hebben gemaakt en naar de informatiebijeenkomsten zijn gekomen. Het maakt nog maar eens duidelijk dat veel inwoners het net als wij erg belangrijk vinden hoe we hiermee omgaan.”

Planning

Volgens de planning gaan de zes kernen in het westelijke deel van de gemeente na de zomer stapsgewijs ook over op het nieuwe systeem. Dan start ook de communicatie met de inwoners van Klundert en Zevenbergen, zodat zij later dit jaar hun keuze kunnen maken.

Prijswinnaars

Kamp trok tijdens de officiële bijeenkomst ook de prijswinnaars uit de meest originele tips om afval goed te scheiden. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.  Enkele inzendingen: “Denk goed na wat je weg doet, je kunt er altijd nog zoveel mee doen en leuke dingen van maken”, “Betrek je kinderen erbij, jong geleerd is oud gedaan!” en “Doe gebruikte koffiefilters bij de bloemen in de tuin als goede meststof”.

Meer informatie over het nieuwe systeem en de planning:  www.moerdijk.nl/afval > Het nieuwe inzamelsysteem.