Brede school

In periode 2011-2016 zijn alle 'reguliere' scholen in de gemeente Moerdijk ontwikkeld tot een brede school. In 2017 wordt de strategie bepaald voor de doorontwikkeling van deze brede scholen.

Wat is een brede school?

Een initiatief geldt als brede school als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. De belangrijkste voorwaarden zijn: een brede school heeft als doel de ontwikkeling van kinderen te stimuleren met hulp van activiteiten op het gebied van zorg, opvang en/of verrijking. Daarnaast geldt als aanvullend doel het stimuleren van de leefbaarheid van de kern of wijk.

Brede scholen kenmerken zich tegenwoordig door een gestructureerde samenwerking tussen diverse partners, waaronder in ieder geval de basisschool. Brede scholen hebben een visiedocument als onderlegger en zorgen ervoor dat ouder-betrokkenheid is geborgd.

Meer informatie over de brede school in Moerdijk vindt u op de website van het schoolbestuur De Waarden.

Monitor brede scholen

De gemeente wil mensen laten zien hoe het staat met het ontwikkelen van brede scholen. Met hulp van een monitor (een soort thermometer die prestaties meet) worden de initiatieven gevolgd. Bij een voldoende score wordt een initiatief als ‘Brede school Moerdijk’ erkend. Brede scholen ontvangen een certificaat plus een gevelbord om dit aan kinderen en ouders te tonen.

De Stuurgroep Jeugd en Onderwijs heeft inmiddels 22 initiatieven als brede school aangewezen: De Boemerang, De Toren, De Regenboog, het Markland College, De Neerhof en De Arenberg  in Zevenbergen, St. Jozefschool in Noordhoek, De Aventurijn in Standdaarbuiten, De Cocon, Het Bastion, De Rietvest en De Molenvliet in Klundert, De Hoeksteen in Zevenbergsche Hoek, De Ruigenhil in Helwijk, 't Kompas in Heijningen, Willem de Zwijger  en De Singel in Willemstad, De Klaverhoek in Moerdijk, RKBS Maria in Langeweg en De Springplank, Kennedyschool en Julianaschool in Fijnaart.