Nieuwe website over het scheiden van uw afval

Geplaatst: 9-12-2016

Voortaan vinden alle inwoners in West-Brabant alle ins en outs over het scheiden van hun afval op de website afvalscheiden.nu. Jaap Kamp, wethouder van gemeente Moerdijk en tevens trekker van een afvalloze regio, lanceerde deze website afgelopen woensdag officieel tijdens het symposium 'Samen werken aan Gemeentelijk Afvalbeheer in West-Brabant’. De website is door 18 West-Brabantse gemeenten gezamenlijk in het leven geroepen om u te helpen met afval scheiden en te laten zien hoe afval weer wordt verwerkt tot een nieuw product.

Van Afval naar Grondstof, hoe doen we dat?

De Gemeente Moerdijk gaat, samen met overheid en andere gemeenten, de strijd aan tegen restafval en vóór hergebruik. Met het doel: Van Afval Naar Grondstof (VANG). Het grootste deel van uw afval is namelijk helemaal geen afval, maar zijn grondstoffen die kunnen worden hergebruikt. Het streven is om nog maximaal 100 kg restafval per persoon te hoeven inzamelen in 2020. Dat is nu, in Moerdijk, 252 kilo per persoon per jaar.

Onderstaand filmpje legt dat beknopt uit.

“Er kan zo veel meer met afval”

De website helpt u om afval beter te scheiden. U kunt er vinden wat waarbij hoort en krijgt tips. Ook laat die zien waarom het zo waardevol is om afval op de goede manier aan te leveren.
Jaap Kamp: “De site is opgezet omdat we het mensen makkelijker willen maken én om te laten zien dat er zo veel méér kan met afval. Zorgen dat uw afval opnieuw gebruikt kan worden helpt het milieu en bespaart kosten. Zowel de kosten van het verwerken van het afval als de kosten per persoon, per huishouden. Hoe slimmer en bewuster u omgaat met uw afval, hoe meer u kunt besparen. Daarom zeggen we ook: Afval scheiden, dat levert iedereen wat op.”

18 West-Brabantse gemeenten

De website is een initiatief van de gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Werkendam, Woensdrecht, Woudrichem en Zundert.
Een aantal gemeenten zit inmiddels al onder de norm van de maximaal 150 kg. Het maakt duidelijk dat 150 kg. maximaal per persoon goed haalbaar is; dat bewijzen de inwoners van de gemeenten Zundert (88 kg), Oosterhout (97 kg), Etten-Leur (132 kg), Werkendam (136 kg) en Drimmelen (149 kg).