Bacterievuur op Fort Sabina en op de wallen in Willemstad

Geplaatst: 28-8-2017

Op veel meidoorns op en rond Fort Sabina, tussen de Sabinaweg en de Fortweg en op enkele meidoorns op de wallen rond Willemstad is bacterievuur geconstateerd. Om verspreiding tegen te gaan worden op korte termijn aangetaste delen van de struiken en bomen weggehaald.

Zieke plantendelen worden ruim (tot minstens 50 cm onder het aangetaste gedeelte) weggesnoeid. In enkele gevallen wordt bij een grote aantasting de gehele struik tot 10 centimeter boven de grond weggehaald. Aan gezonde, niet aangetaste planten wordt uiteraard niet gesnoeid.

Bacterievuur

Bacterievuur is een besmettelijke ziekte die veel schade kan veroorzaken in de boomkwekerij, fruitteelt en het openbaar groen. Vooral voor boomkwekerijen en fruitkwekers kan de economische schade groot zijn. De bacterie tast plantensoorten aan zoals peer, appel, krentenboom, lijsterbes, vuurdoorn, cotoneaster of meidoorn.

Bestrijden is lastig

Bestrijding van bacterievuur is lastig: chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet beschikbaar. Bestrijding beperkt zich daarom tot het verwijderen van zieke planten of plantendelen. Omdat de bacteriën zich makkelijk verspreiden en zeer besmettelijk zijn, wordt er hygiënisch gewerkt. Materialen en gereedschappen worden goed gereinigd.