Sluipverkeer Zevenbergschen Hoek in spits met succes ingeperkt

Geplaatst: 9-8-2017

De tijdelijke maatregel om het centrum van Zevenbergschen Hoek in de spits af te sluiten voor doorgaand verkeer is een succes. De gemeente Moerdijk wilde op deze manier het sluipverkeer door het dorp terugdringen. Door het grote aantal sluipverkeer ontstonden problemen met de verkeersveiligheid en de leefbaarheid.

Het aantal passanten en uitgedeelde boetes daalde van respectievelijk 302 en 85 op 9 mei tot 60 en 1 op 18 juli. Deze maatregel blijft voorlopig nog van kracht; maar de winkels in het centrum tijdens de spits zijn gewoon bereikbaar voor bestemmingsverkeer.

De kern van Zevenbergschen Hoek is sinds 27 april op werkdagen tussen 6.00 uur en 9.00 uur ‘op slot’ voor doorgaand verkeer. Gekoppeld aan een streng handhavingsprogramma (boetes van € 99) is de gemeente er zo in geslaagd de ernstige overlast van sluipverkeer door het dorp op korte termijn te ontmoedigen. Verkeer met een gerichte bestemming in de spits kan en mag wel de kern in. Het is dus gewoon mogelijk om een boodschap te doen of kinderen naar school te brengen. Inwoners zijn tevreden met het resultaat, zo gaven ze tijdens een evaluatiebijeenkomst vorige week aan.

De maatregel is sowieso van kracht tot de definitieve maatregel in de loop van 2018 in gaat. Dan moet het gedeelte Driehoefijzerstraat-Hoofdstraat opnieuw zijn ingericht, waardoor het minder aantrekkelijk is om te sluipen. Op dat moment wordt bekeken of de maatregel nog steeds nodig is.