Veilig 2018 in, doet u mee?

Geplaatst: 19-12-2017

Wie zich met oud en nieuw in Moerdijk misdraagt en wordt aangehouden, moet rekening houden met een snelle reactie. Er staat een snelrechtszitting gepland in de eerste week van 2017. Oud en nieuw-gerelateerde misdrijven worden extra zwaar gestraft. Het Openbaar Ministerie (OM) pikt het niet als de feestvreugde wordt verstoord. Helpt u mee met een veilige jaarwisseling?

Vergroot de pakkans! Meld!

Naast preventieve maatregelen zoals het sluiten van brievenbussen en het weghalen van straatmeubilair in onze gemeente, zal de politie regelmatig surveilleren. Mocht u getuige zijn van bijvoorbeeld vandalisme wordt u met klem verzocht om de politie te bellen. Een goed signalement van de daders helpt hierbij. Dus bel niet alleen bij levensbedreigende situaties 112, maar ook direct als u getuige bent van een misdrijf. Zo vergroten we samen de pakkans! En we verkleinen de schade in uw gemeente.

Snel voor de rechter: 5 januari 2018

Zo snel en streng mogelijk afstraffen van strafbaar gedrag is wat het OM in petto heeft. Om snel en efficiënt te kunnen reageren op strafbare feiten worden zoveel mogelijk strafbare feiten meteen afgestraft. Dat betekent meteen een strafvoorstel van het OM of meteen op vrijdag na oud en nieuw voor de rechter. Verdachten van bijvoorbeeld vernieling of openlijk geweld worden gepland op de zitting van vrijdagmiddag 5 januari 2018. 

Handen af van onze helpers

Het OM eist in strafzaken die oud en nieuw-gerelateerd zijn hogere straffen dan anders. Al helemaal als het gaat om geweld tegen mensen met een publieke taak. Strafbare feiten zoals belediging of mishandeling van bijvoorbeeld politie, brandweer of ambulancepersoneel worden extra zwaar aangepakt. Het OM wil daarmee het signaal afgeven dat geweld tijdens de jaarwisseling niet wordt getolereerd. “We zeggen al jaren lang dat het afgelopen moet zijn met dat geweld tijdens de jaarwisseling, als je dan toch de fout in gaat, dan wordt daar zwaar aan getild”, vindt het OM Zeeland-West-Brabant.