Veilig van en naar school met Veilig Honk

Geplaatst: 10-10-2017

Kinderen die naar de middelbare school gaan in de gemeente Moerdijk moeten vaak ver fietsen. Onderweg naar school kan van alles gebeuren: ongelukjes, kapotte fiets, pesterijen of slecht weer. Het idee achter het project Veilig Honk is om de schoolgaande jongeren wat extra veiligheid te geven.

Veiligheid onderweg naar school

Op bepaalde plaatsen langs de schoolgaande routes vinden de kinderen 'Veilig Honken'. Een Veilig Honk is een huis of soms een bedrijf, waar vrijwilligers wonen die een veilige plek bieden. De taak van de Veilig Honk-vrijwilligers is eenvoudig, maar zeker belangrijk: Het bieden van hulp en veiligheid aan kinderen die onderweg zijn van en naar school. Het gaat om een eenmalige en kortstondige hulpactie van de bewoner. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Geruststellen;
  • Uitlenen van een fietspomp;
  • Luisterend oor bieden;
  • Lichte vorm van EHBO verlenen;
  • Hulp met banden plakken;
  • Laten schuilen voor weeromstandigheden of pesterijen;
  • Telefoon en toilet laten gebruiken.

Het idee achter het project Veilig Honk is dan ook om de schoolgaande jongeren wat extra veiligheid te geven.

Bord Veilig Honk

De Veilige Honken in de gemeente Moerdijk zijn te herkennen aan het bord dat is aangebracht bij of aan de woning. Het bord mag alleen worden gebruikt door vrijwilligers die gescreend zijn. Het bord heeft merkbescherming van het Benelux Merkenbureau.

Veilig Honken in de gemeente Moerdijk

In de gemeente Moerdijk zijn 23 Veilig Honk adressen. Deze adressen liggen in het buitengebied rondom de dorpskernen Zevenbergen, Standdaarbuiten, Langeweg, Klundert, Fijnaart, Zevenbergschen Hoek, Noordhoek, Oudemolen en Heijningen. Deze vrijwilligers van Veilig Honk hebben de beschikking over een EHBO-koffertje en een fietspomp.

Veilig Honk-adressen

Week van de Veiligheid

In de 'Week van de Veiligheid' is er extra aandacht voor veiligheid. Natuurlijk zijn we het hele jaar alert op de veiligheid van Moerdijk. In de Week van de Veiligheid zetten we nét een stapje meer. Dat doen we door elke dag extra aandacht te besteden aan veiligheidsitems. De week van de veiligheid 2017 is van 9 tot en met 15 oktober.