Gedeputeerde Swinkels wandelt Zuiderwaterlinie van Fort de Hel naar Willemstad

Geplaatst: 29-4-2018

Van Bergen op Zoom in het westen tot Grave in het oosten loopt dwars door Brabant een echte erfgoedparel: de Zuiderwaterlinie. Om dit relatief onbekende parelsnoer onder de aandacht te brengen van veel meer mensen, loopt gedeputeerde Henri Swinkels twintig weken lang elke week een stuk langs de linie, op zoek naar inspirerende en soms verborgen verhalen. Vrijdag 27 april liep hij de vierde etappe, van Fort De Hel in Heijningen naar de vesting Willemstad.

Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten, betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. De voorbije jaren is, mede op initiatief van de provincie Noord-Brabant, geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Zuiderwaterlinie. Tijdens dit Europese Erfgoedjaar staat deze prachtige verdedigingslinie volop in de schijnwerpers. Om alle schakels langs de linie symbolisch met elkaar te verbinden, wordt in september een speciaal Liniepad geopend. Swinkels 'verkent' de route alvast: “Ik loop steeds drie uur, en ik nodig diverse mensen uit om met me mee te wandelen. Deze week wandelden Johan Schot van Heemkundevereniging De Willemstad, en Pieter Korteweg. Hij is beheerder van Fort de Hel, en zijn familie woont al generaties lang in Heijningen. Halverwege sloot ook wethouder Thomas Zwiers aan, die erfgoed in portefeuille heeft."

Kleinste fort

Samen met Korteweg bezocht het gezelschap Fort De Hel, het kleinste fort in de Zuiderwaterlinie. Daar vertelde hij over de geschiedenis van het fort, en de toekomst die hij voor ogen heeft. Daarna ging het door de velden richting Fort Sabina. Onderweg vertelde Korteweg, wiens familie al generaties lang in Heijningen woont, over de geschiedenis van het dorp. Ook de watersnoodramp van 1953, waar ook Heijningen door getroffen werd, kwam aan bod.
Johan Schot nam het over richting Willemstad. "Wat heel bijzonder en uniek is, is dat eigenlijk het hele vestingstelsel nog in de oorspronkelijke staat is. Alle bastions zijn nog aanwezig, naast de bijzondere en militaire gebouwen die we ook nog hebben zoals de kruithuizen en het Arsenaal. En bovendien, wat je heel weinig hebt: aan het water gelegen. Dat maakt het totaal van Willemstad in zijn samenhang uniek."

Mooie verhalen

Swinkels: “Het is prachtig met hoeveel passie mensen spreken over de Zuiderwaterlinie en wat die betekent in hun leven.  Pieter die Fort De Hel nieuw leven wil inblazen, en die alles weet over Heijningen. En Johan, die ons met zijn kennis de geschiedenis gewoon opnieuw laat beleven. De Zuiderwaterlinie staat bol van de mooie verhalen, en elke week verzamel ik er weer een paar bij. Dat is prachtig om te doen."
De volgende etappe van de wandeling van de gedeputeerde gaat op zondag 13 mei van Willemstad naar Klundert.

Fotobijschrift: Pieter Korteweg, wethouder Thomas Zwiers, gedeputeerde Henri Swinkels en Johan Schot (vlnr) net buiten de vesting Willemstad. Foto: Peter van Trijen