Koen, Daan en Paul winnen Technasium Award 2018

Geplaatst: 16-4-2018

Een prototype dat het eenvoudiger maakt om industriële slangen en leidingen te testen. Met deze innovatieve oplossing waren Koen Aardoom, Daan Lankveld en Paul Panman de trotse winnaars van de Markland Technasium Award 2018.

Deze onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan de leerlingen van het Technasium die de beste en meest toepasbare oplossing bedenken voor een technische vraagstuk van een opdrachtgever uit bijvoorbeeld het bedrijfsleven. Het Technasium is een afdeling op het Zevenbergse Markland College waar havo en vwo-leerlingen worden klaargestoomd voor de technische beroepen en vervolgopleidingen.

Grote behoefte

Belangrijk, want juist daar is nu en in de toekomst grote behoefte aan in Moerdijk. "De gouden beroepen" noemt wethouder Thomas Zwiers het. Om jongeren hiervoor enthousiast te maken initieerde de gemeente Moerdijk daarom samen met Havenbedrijf Moerdijk en het Markland College de Technasium Award. Thomas Zwiers: "Er gebeurt zoveel op het gebied van de technologie: robotisering, nanotechnologie, 3D-printen.
Essentieel dus dat genoeg jongens en meiden kiezen voor een technische opleiding."

Unaniem en lovend

Winnaars Koen, Daan en Paul zijn wat dat betreft goed op weg. De jury was unaniem en lovend over hun vinding. "Erg toepasbaar, op meerdere plekken. Plus een heel goede probleemanalyse en projectaanpak. En een mooi prototype beschikbaar." All Liquids Piping uit Zevenbergen, dat Koen, Daan en Paul de opdracht voor het onderzoek gaf, is ook enthousiast en gaat het model testen.

Bijzondere inzendingen

Andere bijzondere inzendingen in de competitie: een verbeterde versie van een soldeerbout waarmee opdrachtgever Fokker gebruiksvriendelijker en veiliger aan de slag kan (goed voor de derde prijs) en een oplossing om menselijk haar dat in kapsalons wordt geknipt op een nuttige manier te recyclen (bijvoorbeeld als isolatiemateriaal, goed voor de tweede prijs).

Schreeuwen om talenten

"De wereld ligt aan jullie voeten", zo verwoordde Richard Rovers (directeur van het Markland College) de huidige situatie waarin jonge technische talenten zich bevinden. Bedrijven schreeuwen om kundige en innovatieve technische talenten. Of het ook voor Koen, Daan en Paul geldt zal de toekomst uitwijzen. De voortekenen zijn in elk geval gunstig. Ze gaan na hun vwo verder met respectievelijk een studie aan de TU Delft, een opleiding Civiele Techniek en de studie Werktuigbouwkunde. Maar eerst een trip naar het Zwitserse Genève: de prijs voor het winnen van de Technasium Award 2018. Daar mogen de drie winnaars bij de Europese Raad voor Kernonderzoek een deeltjesversneller gaan bekijken.