Ontdek de forten en vesting Willemstad op 14 en 15 april 2018

Geplaatst: 9-4-2018

Op zaterdag 14 april en zondag 15 april 2018 start de landelijke opening van het fortenseizoen. Onder de titel 'smaak explosies' zijn op beide dagen op de forten en in de vesting Willemstad verschillende voorstellingen, exposities en rondleidingen. Deze editie gaat het niet alleen over smaak voor wat betreft eten en drinken, maar ook over muziek, kunst en historie.

Forten

Fort Buitensluis, Fort Bovensluis, Fort de Hel, Fort Sabina én het Mauritshuis doen hier dit jaar samen aan mee. Alle historische locaties bieden twee dagen vol spannende activiteiten voor jong en oud. Centraal staan de verbindingen die er tussen de forten bestaan; zowel wandel- als fietsverbindingen.

Nieuwe editie

Wethouder Zwiers: “Vorig jaar was er een eerste try-out samenwerking tussen de forten van de Stelling van Willemstad. De bezoekers hebben dit gewaardeerd. Daarom is er besloten om dit fortenseizoen weer een nieuwe editie uit te brengen met een vernieuwd programma. Het is namelijk van groot belang om de geschiedenis van de Stelling van Willemstad levend te houden. Ook het Mauritshuis in Willemstad wordt ingericht volgens dit historische thema.”

Volop activiteiten

Deze fortendagen zijn een unieke mogelijkheid om de forten te beleven. Alle deelnemende forten staan letterlijk en figuurlijk met elkaar in verbinding. De forten zijn te bereiken per fiets, te voet en per auto (mits anders aangegeven). Bezoekers kunnen onder andere een rondleiding krijgen, exposities bewonderen, de smaak explosies uit de keuken proeven en een interactief meemaak- en verteltheater beleven. In het Mauritshuis zijn op beide dagen de gehele dag een video installatie te zien met beelden uit de eerste wereld oorlog uit de Stelling van Willemstad. De fortendagen starten op zaterdag 14 april en zondag 15 april om 10:00 uur en eindigt om 16:00 uur. Kijk voor meer informatie over exposities en rondleidingen op www.vvvmoerdijk.nl. Verken de forten met de fiets of te voet en ga het avontuur aan. Er is veel te beleven!

Stelling van Willemstad

De fortendagen zijn bedoeld om meer bekendheid te geven aan de Stelling van Willemstad. Dit is een uniek cluster van forten binnen de Zuiderwaterlinie. De linie vormde de scheidslijn tussen de noordelijke en de zuidelijke Nederlanden. De forten die onderdeel uitmaken van de Zuiderwaterlinie, zijn onder andere Fort Buitensluis (Numansdorp), Fort Bovensluis, Fort De Hel en Fort Sabina. Ook het Mauritshuis in Willemstad doet deze beide dagen volop mee in de activiteiten.

Download: Programma