Subsidie voor vergroten weerbaarheid Moerdijkse scholieren

Geplaatst: 3-4-2018

Moerdijk trekt de komende twee jaar € 40.000 uit voor weerbaarheidslessen op basisscholen. Daarmee wil de gemeente het pesten terugdringen én het enthousiasme voor sport bij leerlingen in de groepen 5 tot en met 8 vergroten.

De lessen zijn onderdeel van het project Doyo Proof. Dat is een Moerdijks initiatief van Arno Yarzagaray en Chantal Straver van Doyo trainingen; zij ontwikkelden een speciaal programma van weerbaarheidslessen op scholen. Het bestaat uit een deel gericht op fysiek (karate- en budofitlessen) en een deel dat focust op mentale weerbaarheid; grenzen herkennen en stellen en een eigen mening vormen.

Minimaal 1.400 Moerdijkse leerlingen

In 2015 werd gestart met de lessen op achttien basisscholen in Moerdijk. De reacties waren positief: zeventien scholen waren tevreden en zestien wilden de lessen vast in het lesprogramma opnemen. Het college van burgemeester en wethouders wil dit met de subsidieverlening mogelijk maken. Het is de bedoeling dat de komende twee jaar minimaal 1.400 Moerdijkse leerlingen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar de weerbaarheidslessen gaan volgen. Voor een deel van de lessen wordt door Doyo Trainingen nog cofinanciering gezocht.

“Fysiek en mentaal fit”

“Op deze manier slaan we meerdere vliegen in één klap”, legt wethouder Eef Schoneveld uit. Zo zorgen we er voor dat jongens en meiden zelfverzekerder worden en bijvoorbeeld beter kunnen omgaan met groepsdruk. Maar we maken ze ook enthousiast voor sporten. We proberen te zorgen dat ze fysiek en mentaal fit zijn dus.”