Arriva komt met busdienst scholieren tijdens wintermaanden

Geplaatst: 22-8-2018

Komende winter rijdt er toch een speciale buslijndienst tussen Standdaarbuiten, Noordhoek en het Markland College in Zevenbergen. Deze zogenaamde Winterschoolliner (lijn 680) vervoert straks in de ochtend tijdens twee ritten jongeren naar de school en ’s middags weer terug, ook met twee ritten. Dit moet een extra impuls zijn voor de verkeersveiligheid van scholieren. 

Het initiatief is onderdeel van het exploitatieplan West-Brabant 2019 van vervoerder Arriva; daarin staan plannen die te maken hebben met de dienstregeling. Vorig jaar al probeerde Arriva om de Winterschoolliner van de grond te krijgen. Dat lukte toen niet omdat de door Arriva gestelde ondergrens (minimaal 50% van de leerlingen op de route moet een abonnement voor de hele periode afsluiten) niet werd gehaald. Arriva wil het nu toch gaan proberen en biedt bovendien de mogelijkheid tot maandelijkse betaling van het abonnementsgeld. Het gaat om een proef van twee jaar.

“Een fijn alternatief”

De Winterschoolliner gaat rijden vanaf het ingaan van de wintertijd (eind oktober) tot de start van de zomertijd (eind maart). “Juist in deze periode is het fijn dat je als scholier op dit traject ook voor de bus kunt kiezen”, legt wethouder Thomas Zwiers uit. “Voor deze groep is de fietsafstand thuis-school best groot. Dat hoeft geen probleem te zijn bij mooi weer en meer licht, maar in de donkere wintermaanden met vaak slechter weer is de bus een fijn alternatief. Ik ben dan ook erg blij met dit initiatief, niet alleen omdat het een bijdrage geeft aan optimale bereikbaarheid in de gemeente, maar ook aan de veiligheid van onze leerlingen.” 

Vervoer per deeltaxi

Moerdijk overlegt op dit moment nog met Arriva en onder andere de provincie Noord-Brabant over een andere proef: openbaar vervoer op afroep (Bravoflex). Het college van burgemeester en wethouders kondigde eerder dit jaar al aan graag te willen kijken of het mogelijk is om in de avonduren en weekenden – wanneer bepaalde buslijnen niet meer rijden – vervoer per deeltaxi van en naar een aantal OV-knooppunten in de gemeente te realiseren. Wethouder Zwiers hoopt hier binnenkort concrete plannen over te kunnen presenteren.