Groen licht voor jawoord in de openlucht

Geplaatst: 22-8-2018

Trouwen in een weiland? Of het jawoord geven aan de haven in Willemstad of op het strandje bij de Appelzak in dorp Moerdijk? Het zou binnenkort tot de mogelijkheden kunnen behoren. Want als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt wordt het binnenkort ook mogelijk om in de openlucht te trouwen. 

Een huwelijksvoltrekking (of registratie) moest tot nu toe binnen plaats vinden. De minister van Veiligheid & Justitie gaf eerder aan dat het aan de gemeenteraad is om te bepalen op welke locaties een huwelijk kan worden voltrokken en dat een wetswijziging niet nodig is om een jawoord in de openlucht mogelijk te maken. 

“We merken aan de vragen en verzoeken die we krijgen dat steeds meer mensen op een bijzondere en voor hen unieke locatie willen trouwen”, legt wethouder Jack van Dorst uit. “Vaak is dat een plaats outdoor, en tot nu toe moeten we dan vaak ‘nee’ verkopen. Daarom willen we de mogelijkheden uitbreiden en zo goed mogelijk tegemoet komen aan de vraag van onze inwoners. Neem bijvoorbeeld stellen die in de achtertuin willen trouwen. Tot nu toe moeten die voor het geven van het jawoord steeds even naar binnen. Dat moet immers volgens de huidige regels binnen muren en met een dak erboven. Na het jawoord kunnen ze dan weer naar buiten. Die verplaatsing naar binnen en daarna weer naar buiten is straks dus niet meer nodig.” 

Het betekent overigens niet dat straks op zomaar elke plek in de buitenlucht getrouwd kan worden. Er zijn wel restricties: zo moeten de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand en de bode op behoorlijke wijze hun werk kunnen doen. Dat betekent bijvoorbeeld dat er een omkleedruimte moet zijn en een toilet. De locatie moet op een kadastrale kaart te vinden zijn, er moet toestemming zijn van de eigenaar van de locatie en een schip of boot moet tijdens de voltrekking vast aan wal liggen of zijn aangemeerd.

De gemeenteraad buigt zich 27 september 2018 over het collegevoorstel.