Ideale deal: speelterrein voor inwoners Heijningen, trainingsveld voor voetbalclub

Geplaatst: 15-8-2018

Stel een van je trainingsvelden beschikbaar, zodat het kan worden omgebouwd tot multifunctioneel speelterrein voor alle leeftijden. En bouw met een financiële bijdrage van de gemeente een reserveveld om tot nieuw, volwaardig trainingsveld. Dat is in een notendop de ‘deal’ die voetbalvereniging Oranje-Blauw ’14 en gemeente Moerdijk willen sluiten.

Twee vliegen in één klap: voor alle inwoners van Heijningen straks een nieuwe speelplek, die ook nog eens gebruikt kan worden als evenemententerrein. En een up-to-date trainingsveld voor de voetballers van Oranje-Blauw ’14.  Dit voorstel legt het college op 27 september 2018 voor aan de gemeenteraad.  

De ‘deal’ komt voort uit het zogenaamde Speelruimteplan 2017-2027 van de gemeente Moerdijk. Dat is de basis voor het verbeteren van een aantal speelplekken in de diverse dorpen en steden. In nauw overleg met de inwoners wordt gekeken op welke manier wensen te realiseren zijn. In het geval van Heijningen kwam in overleg met inwoners naar voren dat het trainingsveld van Oranje-Blauw ’14 de ideale plaats is voor zo’n speelplek voor alle leeftijden. Bijkomend voordeel is dat het ook gebruikt kan worden als evenemententerrein en in het geval van grote evenementen (bijvoorbeeld de Roparun) als overloopparkeerplaats. Het veld wordt nu al gebruikt voor bijvoorbeeld rommelmarkten, herdenkingen en als kampeerterrein bij het jaarlijkse voetbaltoernooi.  De voorgestelde plek ligt centraal in de kern van Heijningen, vlakbij de voetbalvereniging en het Pestalozzihuis. Tijdens het vooronderzoek op de basisschool kwam naar voren dat veel kinderen hier al spelen.

Kosten

Gevolg is wel dat het terrein waar het nieuwe trainingsveld komt moet worden aangepast. Er moeten lichtmasten en een omheining geplaatst worden. Dat kost eenmalig € 88.000. In 2016 is al € 42.000 gereserveerd voor de renovatie van het huidige trainingsveld van Oranje-Blauw ’14. Aanvullend is nu € 46.000 extra nodig, waarmee de totale investering uitkomt op € 88.000

“Eigenlijk is iedereen in dit geval winnaar”, licht wethouder Désirée Brummans toe. “De inwoners van Heijningen hebben straks eindelijk een speelterrein waar jong en oud zich kunnen vermaken. En Oranje-Blauw ’14 kan trainen op een prima geoutilleerd trainingsveld. Ik noem deze combinatie van spelen en trainen “het sociale hart van Heijningen”. Dit is een wens van het college maar de gemeenteraad heeft het laatste woord.”