Gemeente in zee met Dierenopvangcentrum Breda voor opvang zieke of zwervende dieren

Geplaatst: 19-12-2018

Dierenopvangcentrum Breda is per 1 januari verantwoordelijk voor het opvangen van zwervende huisdieren en in uitzonderlijke situaties van zieke, of gewonde ‘wilde’ dieren. De gemeente Moerdijk heeft een overeenkomst gesloten met de stichting.

De regels zijn simpel: de gemeente is wettelijk verplicht om gewonde huisdieren en zwervende huisdieren op te halen. Voor gewonde of zieke ‘wilde’ dieren in woonwijken, het verkeer, of situaties die voor hinder kunnen zorgen wordt een uitzondering gemaakt. Die worden ook opgehaald, zeker ook wanneer er geen plaats is in bijvoorbeeld andere (vogel)opvangcentra. Dat ophalen besteedt de gemeente uit aan een dierenopvangcentrum. Dat pikt de dieren met de Dierenambulance op. Dode dieren worden door de gemeente zelf opgehaald.

Afgelopen zomer ontstond er wat commotie toen een zieke zwaan in Zevenbergen niet werd opgehaald door de toen verantwoordelijke instelling. Na overleg met de gemeente werden daar toen nog eens duidelijke afspraken over gemaakt. “Toen en nu geldt wat dat betreft als allerbelangrijkste dat het belang van de dieren altijd voorop moet staan”, legt wethouder Jack van Dorst uit. “Het gaat om hun welzijn, en tegelijkertijd willen we ook overlast voorkomen.”