Klundert zegt als eerste ‘ja’ bij de notaris: stadstafel wordt vereniging

Geplaatst: 6-12-2018

De stadstafel van Klundert ‘transformeert’ als eerste gebiedstafel in een vereniging. Het kersverse bestuur meldt zich op 6 december bij de notaris om de benodigde papieren te tekenen. Als vereniging krijgt de voormalige stadstafel Klundert straks als eerste van de elf gebiedstafels een eigen budget van € 5.000 per jaar. Daarmee kunnen de leden zelf, dus zonder tussenkomst van de gemeente, de tafeloverleggen faciliteren en met initiatieven voor de eigen kern die uit de tafel komen aan de slag gaan.

Beleid van de gemeente Moerdijk is om inwoners waar mogelijk zelf zaken te laten regelen en initiatieven te ontplooien. In het kader van inwonerparticipatie kiest Moerdijk ervoor om steeds meer zaken los te laten, eigen ideeën van inwoners te ondersteunen en te zorgen dat die er zelf mee aan de slag kunnen. Daarom ook werden in 2012 de stads- en dorpstafels opgezet. Elk van de tien steden en dorpen van de gemeente Moerdijk, plus het buitengebied, heeft een eigen ‘tafel’. Een tafel bestaat uit inwoners die samen met onder andere vertegenwoordigers van de gemeente, politie, woningbouworganisaties en Surplus de voor hen belangrijke onderwerpen proberen te realiseren.

“Zelf bepalen”

“Nu is het tijd voor de volgende stap”, licht wethouder Jack van Dorst toe. “We willen zorgen dat inwoners nóg meer en steviger aan het stuur komen als het gaat om initiatieven voor de leefbaarheid van hun omgeving. Ze krijgen een vast bedrag per jaar en ze bepalen zelf hoe ze dat voor hun kern besteden. Dat budget is dus echt van hun kern en de bewoners. Het bedrag staat trouwens los van de subsidies van bijvoorbeeld Sinterklaasvieringen, Dodenherdenking en Koningsdag. Deze subsidies vallen straks niet onder het kernbudget."

Veel transparanter

Een juridische structuur is noodzakelijk om de verstrekking en de besteding van het kernbudget goed te laten verlopen. Wie is bijvoorbeeld aanspreekpunt en aansprakelijk voor de bestedingen? Met een verenigingsvorm is dat afgedekt. Het bestuur legt verantwoording af aan de leden, alle inwoners kunnen lid worden en hebben stemrecht. Door deze directe betrokkenheid van alle inwoners werkt het democratisch en transparant.

Zevenbergen en Moerdijk

De verwachting is dat de overige gebiedstafels binnenkort het voorbeeld van Klundert volgen. Zevenbergen en Moerdijk gaan volgende week naar de notaris.