De Vrijbuiter gaat tegen de vlakte

Geplaatst: 28-6-2018

Op maandag 2 juli 2018 start in Zevenbergen de sloop van De Vrijbuiter. Het markante gebouw gaat tegen de vlakte om plaats te maken voor de nieuwe haven.

In het kort:

  • Om 8 uur ’s ochtends geven wethouders Désirée Brummans en Thomas Zwiers ter plaatse op de Zuidhaven 65a de aftrap voor de werkzaamheden door symbolisch de eerste sloophandeling uit te voeren.
  • De sloop van het voormalige restaurant en de aangrenzende muurtjes en trappen duurt naar verwachting 5 werkdagen.
  • Beelen Sloopwerken voert het werk uit. De sloop gebeurt met een hydraulische sloopkraan en een sorteergrijper.

Markant gebouw

De Vrijbuiter heeft een bijzondere historie. Toen begin jaren 70 de oude haven  in Zevenbergen werd gedempt, werd op het snijpunt van de haven en de Markt
Het Praathuis gebouwd. Drie betonnen schelpen met een dak moesten een nieuwe ontmoetingsplek worden voor Zevenbergenaren. Het werd geen succes: het tochtte er altijd. Er werd een muur omheen gemetseld en het gebouw kreeg een nieuwe bestemming als restaurant.

Tijdelijk informatiecentrum

De gemeente Moerdijk kocht De Vrijbuiter in 2016. Het gebouw was nadien tijdelijk in gebruik als informatiecentrum over het heropenen van de stadshaven en bijbehorende werkzaamheden. Dit informatiecentrum is inmiddels verhuisd naar Zuidhaven 43.

Het water keert terug

De sloop van De Vrijbuiter is onderdeel van de voorbereidingen voor de terugkeer van het water in het centrum van Zevenbergen. Daarmee wordt de zoetwatervoorziening voor West-Brabant verbeterd. Om die reden wordt de terugkeer geheel mogelijk gemaakt door bijdragen van het Rijk, de provincies Noord-Brabant en Zeeland en het waterschap Brabantse Delta. In totaal gaat het om een investering van zo’n € 20 miljoen. De gemeente Moerdijk investeert zelf in de herinrichting van de kades en de Markt.